Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Halve meter verse sneeuw zorgt voor verhoogd lawinegevaar in de Alpen

Lawinegevaar

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Hoewel de winter officieel al lang voorbij is, is het gevaar voor lawines nog steeds niet geweken in de Alpen. De sterke neerslag en sneeuwval van gisteren en vandaag kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties in de bergen op sommige plekken. De lawinedienst waarschuwt momenteel voor een verhoogd lawinegevaar in de Alpen. Ook in sneeuwvrije gebieden kan het gevaarlijk zijn!

Heftige sneeuwval in mei in de Alpen

Zoals je gisteren al kon lezen kan er meer dan 60 centimeter sneeuw vallen de komende dagen in de Alpen door een sterk lagedrukgebied. Volgens Geosphere Austria ligt de sneeuwgrens vandaag tussen de 1500 en 2000 meter in Oostenrijk. Ook in de Italiaanse Alpen gaat het nog een dag flink tekeer. In Italië gelden er zelfs gele en oranje waarschuwingen voor het slechte weer. In deze regio’s zal het vandaag de hele dag nog bewolkt blijven en op sommige plekken sneeuwen. De verse sneeuwval gaat gepaard met een verhoogd lawinegevaar.

Verhoogd lawinegevaar

In verschillende Oostenrijkse kranten wordt gewaarschuwd voor lawines, wat eigenlijk heel ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. Patrick Nairz van de lawinedienst in de ORF: “We verwachten enkele spontane lawines, waarvan sommige ook groot kunnen zijn.” Het extra gewicht op het fragiele, smeltende sneeuwdek zorgt voor beweging. Op dit moment is er een ‘aanzienlijk’ gevaar voor lawines aldus het lawinebericht. De lawinegevarenschaal staat vandaag op niveau drie van de vijfdelige schaal.

Hoe werkt de lawinegevarenschaal?

Lawines kunnen lager uitkomen

Nu het skiseizoen zo goed als afgesloten is, zullen er waarschijnlijk geen grote ongelukken met wintersporters meer gebeuren door de huidige situatie. De lawinedienst waarschuwt vooral wandelaars en fietsers die zich op hoogte begeven. “Houd je aan de bestaande lawinebarrières”. Volgens Nairz kunnen lawines zelfs de alweer groene gebieden bereiken. Ook sneeuwvrije gebieden kunnen dus gevaarlijk zijn de komende tijd. Iedereen die in de bergen onderweg is, moet het lawinegevaar in de gaten houden!

Einde van de week wordt het beter

De vooruitzichten voor het einde van deze week zijn een stuk beter dan die van dit moment. Het regenfront waar ze nu mee kampen in de Alpen trekt namelijk langzaam verder naar het oosten. Dan wordt het typisch lenteweer in de Alpen: een mix van zon, wolken en her en der nog neerslag. Ook wordt de temperatuur een stuk aangenamer.

Prettig is het namelijk nu niet in de Alpen, kijk maar mee naar deze gure webcams:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in