Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Goede voorbereiding van de auto in de winter voorkomt problemen

Wintersportredacteur

Een goede voorbereiding van de auto in de winter is super belangrijk. Je auto heeft het in de winter namelijk extra zwaar. Het winterse weer heeft zich in ons land helaas alleen nog maar laten zien in Groningen en omstreken, maar velen van ons gaan richting de Alpen, waar al wel flink wat sneeuw is gevallen. Omdat de auto nog steeds het populairste vervoersmiddel is richting de wintersport, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent, zodat jij en je auto de winter aankunnen zonder onaangename verassingen.

Wat moet je weten over winterbanden?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Toch wordt het wel aangeraden ze tijdens de winter te gebruiken, omdat je meer grip hebt bij winters weer. Ga je op wintersport in Europa? Dan moet je weten dat winterbanden in Duitsland altijd verplicht zijn, in Oostenrijk alleen tussen 1 november en 15 april, in Italië op sommige wegen (A22) en in Frankrijk en België geldt net als in Nederland geen verplichting. Winterbanden moeten een profieldiepte hebben van 4 mm en een M+S aanduiding (staat voor modder en sneeuw). Zonder winterbanden riskeer je een boete en kun je aansprakelijk worden gesteld wanneer er wel iets gebeurt.

M+S winterbanden

Het gaat vriezen en nu?
Zet jij bij het parkeren nog steeds je auto in zijn vrij en op de handrem? Leer jezelf dan zo snel mogelijk aan om de auto bij het parkeren in de eerste versnelling te plaatsten en de handrem met rust te laten. Als de temperatuur beneden het vriespunt komt, dan kan de handrem vast vriezen en duurt het minstens 15 minuten of nog veel langer voordat deze weer ontdooid is.

Heeft het geregend of gesneeuwd en heb je je ruitenwissers gebruikt? Vergeet dan niet bij het verlaten van de auto je ruiterwissers uit te zetten. Deze kunnen vastvriezen en daardoor bij het opnieuw starten van je auto afbreken.

ruitenwissers

Goed voorbereid op wintersport: enkele tips
Schaf een paar sneeuwkettingen aan, want deze zijn op een aantal plaatsen verplicht. Je kunt dit herkennen aan het blauwe verkeersbord met de band met sneeuwketting erop. Let op: bij gebruik van sneeuwkettingen wordt de maximum snelheid verlaagd naar 50 km/h.

sneeuwkettingen

Zorg voor reflecterende hesjes voor iedere passagier en een gevaren driehoek, beide zijn verplicht in steeds meer landen. Koop een goede ijskrabber, zorg voor voldoende ruitenvloeistof met antivries en voldoende oliepeil. Neem voor het geval dat je lang stil komt te staan een paar extra fleece dekens en warme kleding mee in de auto. Verder is het verstandig je auto een wintercheck te geven bij de garage voor je op wintersport gaat.

Uiteraard kan het de beste voorbereiders onder ons overkomen dat de auto toch kuren krijgt onderweg. Sla daarom alvast het telefoonnummer van de wegenwacht op in je telefoon, voor het geval dat. Nog geen lid? Sluit de wegenwacht service dan zo snel mogelijk af, zodat je niet voor onverwachte kosten en verassingen komt te staan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in