Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Gletsjer Les 2 Alpes sluit drie weken eerder dan gepland

Zomerskiën Les Deux Alpes op de gletsjer

© Office de Tourisme Les 2 Alpes / Bruno LONGO

Wintersportredacteur

Wie nog van plan is om te zomerskiën op de gletsjer van Les 2 Alpes, moet snel zijn. Aanstaande zondag is namelijk de laatste dag van het zomerskiseizoen en dan sluit het skigebied haar deuren. Maar liefst drie weken eerder dan gepland, want de condities laten een langere opening simpelweg niet meer toe. Iets wat we steeds vaker beginnen te zien. Is het einde van het zomerski-tijdperk nabij?

Les 2 Alpes sluit vervroegd het skigebied

Ook ’s zomers kun je volop skiën in diverse skigebieden, en Les 2 Alpes is er daar een van. Het Franse skiresort reikt tot 3600 meter hoogte en biedt doorgaans bijna het hele jaar door uitstekende sneeuwcondities. Daardoor kan er ook in de zomermaanden worden geskied op de gletsjer van het skigebied. Echter heeft Les 2 Alpes gisteren besloten een eind aan het zomerskiseizoen te maken. Aanstaande zondag 10 juli is de laatste dag deze zomer waarop je op de latten kunt staan. Vanaf die dag is het gebied alleen geopend voor voetgangers. Dat is drie weken eerder dan de oorspronkelijke sluitingsdatum, want normaal gesproken zou er tot het einde van de maand geskied kunnen worden.

Ook interessant: Val Thorens kondigt winteropening aan met ‘Grande Première’

Slechte condities laten zomerskiën bijna niet meer toe

Het is niet de eerste gletsjer die vervroegd de deuren sluit. Ook de Grande Motte-gletsjer in het Franse Tignes heeft ertoe besloten eerder dicht te gaan dan gepland. Het skigebied eindigde het seizoen op 1 juli en de condities waren daar zo verslechterd, dat het niet eens het weekend kon afwachten om te sluiten. De gletsjer is slechts twee weken open geweest. In het naastgelegen gebied Val d’Isère werd er eerder al besloten helemaal niet te openen voor zomerskiën. Hetzelfde gold voor skigebieden in Oostenrijk, zoals de Mölltaler Gletscher, die ook ertoe heeft beslist gesloten te blijven deze zomer. Een combinatie van niet genoeg sneeuw in de wintermaanden en hoge temperaturen sinds het voorjaar, heeft ervoor gezorgd dat de condities in de hooggelegen gebieden simpelweg niet goed genoeg zijn voor zomerskiën.

Lees ook: Alleen een ‘slechte’ zomer kan de conditie van de gletsjers verbeteren

Opwarming van de aarde is steeds meer voelbaar

De stijgende temperaturen lijken momenteel direct effect te hebben op de gletsjers en hoger gelegen gebieden. Na het grote natuurdrama dat afgelopen weekend heeft plaatsgevonden in de Dolomieten, dat tot groot verdriet inmiddels al acht levens heeft geëist, maken veel gletsjergebieden zich zorgen. Zou zoiets ook kunnen gebeuren in Oostenrijk of Frankrijk? Het antwoord is waarschijnlijk ‘ja’. Er worden recordtemperaturen gemeten op de berg, sneeuw smelt en gletsjers worden zichtbaar kleiner in rap tempo. De smeltende sneeuw zorgt voor sterke waterstromen onder het ijs waardoor dergelijke situaties zoals in Italië zomaar kunnen voorkomen. Het zomerski-tijdperk lijkt nu echt op een einde te lopen.

Bekijk ook de video: zomerskiën of toch waterskiën op de Stilfser Joch?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in