Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Gletsjerskigebied in Oostenrijk blijft gesloten voor zomerskiën

Groene pistes zomerskiën

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het feit dat de aarde opwarmt, uit zich in harde feiten: een tweede gletsjerskigebied heeft aangekondigd deze zomer niet te openen voor wintersporters. De Mölltaler Gletscher in Oostenrijk zou aanvankelijk volgende week het seizoen voor zomerskiën starten, maar heeft aangekondigd aankomende maanden gesloten te blijven.

Het harde gevolg van klimaatverandering, helaas. De Mölltaler Gletscher is daarmee al het tweede gletsjerskigebied dat aangekondigd heeft deze zomer de pistes gesloten te houden.

Geen zomerskiën op de Mölltaler Gletscher

Nadat het Franse gletsjerskigebied Val d’Isère vorige week heeft laten weten deze zomer de pistes niet te openen voor zomerskiën, volgt nu ook een skigebied in Oostenrijk. De Mölltaler Gletscher, in Karinthië, heeft zojuist aangekondigd het zomerseizoen op 16 juni te starten, maar hierbij de pistes gesloten te houden. Dat betekent dat zomerskiën op de Mölltaler Gletscher dit jaar niet mogelijk is. Het gletsjerskigebied is voornemens pas weer in de winter de liften en pistes te openen voor wintersporters.

Gevolg van klimaatverandering

Hoewel de Mölltaler Gletscher geen specifieke reden heeft opgegeven voor het gesloten houden van de pistes, is het aannemelijk dat dit het gevolg is van klimaatverandering. In Frankrijk is dit namelijk wel het geval. Doordat er weinig sneeuw is gevallen en temperaturen simpelweg te hoog zijn, is zomerskiën daar momenteel niet mogelijk. Bovendien is het bekend dat de ongebruikelijke winter een negatief effect heeft gehad op de gletsjers. Het ontbreken van een dik pak sneeuw als onderlaag door de weinige sneeuwval van het afgelopen jaar, maakt dat de gletsjers niet bestand zijn tegen de warme zonnestralen van de zomer. Daardoor smelten de gletsjers dit jaar harder dan normaal. Vooralsnog zijn andere zomerskigebieden wel open. Zo kun je skiën in Les 2 Alpes, is de Kitzsteinhorn in Kaprun nog even open en zullen de Hintertuxer Gletscher en Zermatt helemaal hun liften niet sluiten.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in