Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Geen Chinese skileraren meer in Zwitserland

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het was een project dat de media twee jaar lang heeft beziggehouden. Er werd zelfs een tv-serie over gemaakt, maar nu is het verhaal ten einde. Vanaf dit jaar vind je in Zwitserland geen Chinese skileraren meer.

Twee jaar terug kwamen voor het eerst acht Chinese skileraren naar Zwitserland om daar hun landgenoten skiles te geven in de skigebieden Zermatt, Verbier, Grindelwald, Gstaad, Davos, St. Moritz, Villars und Engelberg. Dit jaar komen Xu Zhongxing en zijn collega’s echter niet meer over voor een winter op de latten. Het project was achteraf gezien toch te duur, niet flexibel genoeg en niet klaar voor de toekomst.

De leraren zijn naar het land gehaald vanwege de stijging in het aantal Chinese toeristen. De echte stroom aan toeristen die les namen is helaas uitgebleven. In het eerste seizoen werden de acht leraren in totaal maar 391 uur geboekt, wat gelijk staat aan één fulltime werkplek. Vorig seizoen verdubbelde het aantal geboekte uren, maar dat betekent dat er nog steeds zes leraren ’te veel’ waren.

Echt flexibel was het plan ook niet, want het was niet mogelijk om twee groepen in een gebied les te geven. Bovendien was het plan ook niet toekomstgericht, want voor de opgeleide Chinese skileraren past de job niet in hun toekomstbeeld. Vier maanden per jaar in Zwitserland en de andere acht maanden in China, dat is voor hen niet jarenlang vol te houden.

Het bureau voor toerisme van Zwitserland is wel nog steeds overtuigd dat het aantal toeristen uit China toe gaat nemen, mede doordat in 2022 de Olympische Winterspelen in het land gehouden gaan worden. Men gaat ervan uit dat de Spelen een ‘skiboom’ gaan opleveren. Daarom wil Zwitserland blijven verkondigen dat ze in het Chinees lesgeven. Ook al zijn er geen Chinese skileraren meer, er wordt wel voor andere mogelijkheden gezorgd. Zo worden er Chinees sprekende Zwitserse leraren en tolken ingezet om de toeristen te lokken.

De kennis en kunde die de Chinese skileraren hebben opgedaan is gelukkig niet helemaal verspild geweest. Drie van de acht skileraren hebben namelijk in samenwerking met Swiss Snowsports een eigen skischool opgezet in China. Nog drie komen wellicht toch nog op een andere manier terug naar Zwitserland, maar dan bijvoorbeeld als outdoorgids. Dat project is nog niet rond overigens.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in