Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Files tweede weekend kerstvakantie: hier kun je ze verwachten

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wat is het toch altijd weer een heerlijk moment als je vandaag of morgen in de auto stapt naar de wintersport. Lekker een week skiën en genieten! De eerste week van de kerstvakantie is alweer bijna voorbij, maar de tweede staat in de startblokken. Ondanks de jaarwisseling wordt er flink wat drukte verwacht op de wegen van en naar de skigebieden. Benieuwd waar?

Verkeersdrukte kerstvakantie

De kerstvakantie is in volle gang. Afgelopen weekend vertrok de eerste grote groep wintersporters naar de sneeuw en komend weekend is de tweede groep aan de beurt. Traditiegetrouw is de tweede week van de kerstvakantie drukker dan de eerste. Veel mensen vieren thuis Kerst met de familie en gaan pas daarna op wintersport. Lekker oud en nieuw vieren in de sneeuw, al wordt het geen sneeuwduik dit keer. In het tweede weekend van de kerstvakantie kun je verkeersdrukte verwachten van en naar de skigebieden. Hoe het zit vandaag, morgen en zondag?

Duitsland: druk tot en met maandag

ADAC, de Duitse versie van de ANWB, voorspelt drukte op de wegen tot en met 1 januari. Daarbij lijkt vooral de eerste dag van 2024 druk te worden. Vandaag is er weinig verkeer op de wegen vanwege de kerstvakantie, maar morgen is het wel wat drukker omdat veel mensen huiswaarts keren of naar de Alpen reizen. Niet gigantisch overigens. Lange files lijken op 30 en 31 december onwaarschijnlijk, maar komen op 1 januari wel voor. Drukke wegen zijn de A1, A3, A7, A8 en A9, met name rond de steden. Voordeel is wel dat er tijdens zon- en feestdagen geen vrachtverkeer mag rijden in Duitsland (op een aantal uitzonderingen na). Lees je hier nog even in over de nieuwe regels omtrent winterbanden in Duitsland ›

Oostenrijk: renovaties aan tunnels leveren vertraging op

Het is geen nieuws dat grenscontroles in Oostenrijk voor problemen kunnen zorgen. Ook in het tweede weekend van de kerstvakantie waarschuwt de ÖAMTC (Oostenrijkse versie van de ANWB) hiervoor. Ook zijn er events zoals de World Cup in Lienz en het Vierschansentoernooi die lokaal voor verkeersdrukte kunnen scoren. Daarnaast zorgen verschillende wegwerkzaamheden ook voor extra verkeershinder. Op de A10 tussen Golling en Werfen worden lange files verwacht, vanwege renovaties aan vijf tunnels op dit traject. In alle tunnels is slechts één rijstrook geopend in beide richtingen. Met name op zaterdag kun je files verwachten. Zowel van als naar de skigebieden.

Houd bovendien rekening met rijverboden in Tirol en vergeet geen vignet Oostenrijk aan te schaffen. Drukke wegen in Oostenrijk zijn de A14 (afslag Montafon en verder op de L188), A12, B179 (Fernpass-route), B173, Inntal, Zillertal, bij de Arlbergtunnel, A10, B311, B320, A8 en A93.

Lekker rustig in Italië

Gelukkig is het niet alleen maar langzaam rijden of in de file staan. In Italië zijn de voorspellingen voor het tweede weekend van de kerstvakantie beter: geen files. Het kan wel drukker zijn op de wegen van en naar de skigebieden en bij grensovergangen, maar geen uren vertraging. Mits er niets geks gebeurt natuurlijk. Het blijven immers voorspellingen.

Drukke zaterdag in Zwitserland

De ANWB voorspelt vooral verkeersdrukte op zaterdag tijdens het tweede weekend van de kerstvakantie in Zwitserland. Op zowel wegen van als naar de skigebieden. Van kilometerslange files zal geen sprake zijn, maar houd wel rekening met wat vertraging. Dat kun je verwachten op de wegen: A1, A6, A12 (Bern/Zürich), A3, A9, A2, A13. Vergeet geen vignet Zwitserland op je ruit te plakken!

Frankrijk: drukte op zaterdag en zondag

Het hele weekend verloopt druk op de wegen van en naar de Franse skigebieden, maar volgens de ANWB is de kans op files op zaterdag het grootst. Drukke wegen voor wintersporters zijn de A6, A40, A43, N85, N90, D1091. Vooral bij de steden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in