Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skiinformatie.nl

Droomreis: wintersport in Utah, USA

Wintersportredacteur

Skiën in de USA staat op de bucketlist van iedere fanatieke wintersporter. Voor mij werd die droom onlangs werkelijkheid. Ik verkende de skigebieden rond Salt Lake City in de staat Utah. Deer Valley, Park City en Solitude bleken volledig aan de verwachtingen te voldoen. Wat een geweldige ervaring!

Salt Lake City, the Olympic city

Met de directe Delta Air Lines vlucht vanaf Schiphol zet ik na iets meer dan tien uur vliegen voet op Amerikaanse bodem. Voor ik naar de skigebieden trek, is het eerst tijd om Salt Lake City te ontdekken. In de stad waar in 2002 de Olympische Spelen werden georganiseerd, kun je je wintersport perfect combineren met een citytrip. Ik fiets naar Capitol Hill, wandel over Temple Square en bezoek het Utah Olympic Park waar men aan het skispringen en bobsleeën is. Great city!

Park City: net als in de film

Leuk en aardig dat Salt Lake City, maar in de eerste plaats ben ik hier natuurlijk om de skigebieden te ontdekken. Op naar Park City dat op zo’n 45 minuten rijden van SLC ligt. Dit oude mijnwerkersstadje voldoet aan al mijn verwachtingen van een Amerikaanse wintersportplaats. Aan Main Street staan tal van gekleurde huisjes waarin bars, winkels en restaurants zijn gevestigd. Grote pick-ups en karakteristieke bussen rollen door de straat. Het publiek is een mix van baggy snowboarders en modieus geklede wintersporters. Ik lijk zo een Amerikaanse film te zijn binnengestapt.

Skiërs only in Deer Valley

Park City beschikt over twee skigebieden: Park City Mountain & Deer Valley. Beide skigebieden hebben een andere eigenaar en daardoor gelden er ook andere regels en skipassen. In Deer Valley zijn bijvoorbeeld alleen skiërs welkom, snowboarden is hier niet toegestaan. Het is één van de meest exclusieve en luxueuze skigebieden van de States. De grote, statige lodges liggen direct aan de piste en het pistepersoneel is buitengewoon vriendelijk. Het draait hier om kwaliteit. De pistes liggen er perfect geprepareerd bij en alles staat duidelijk aangegeven. Het pisteaanbod is vrij eenvoudig, waardoor het heerlijk cruisen is op de pistes van Deer Valley. Vanzelfsprekend hoef je hier ook niet met je dienblaadje in de rij te staan in het self-service restaurant. In de Silver Lake Lodge geniet ik van een overheerlijke fish & chips. Niet de kleffe Engelse variant, maar vers, smaakvol en exclusief.

Groot, groter Park City Mountain

Aan de andere zijde van Park City liggen de pistes van Park City Mountain. Met 348 pistes en 8 funparks is dit het grootste skigiebied van de Verenigde Staten. Ik heb aan één dag lang niet genoeg om alle pistes te ontdekken. Wel weet ik afdalingen die luisteren naar de namen ‘Widowmaker’ en ‘Homerun’ af te ronden. Wat een awesome skigebied! Park City Mountain is duidelijk toegankelijker dan Deer Valley. Er zijn een stuk meer skiklasjes en freestylers op de piste en de sfeer is hier toch wat meer ‘Europees’. Aan het einde van de dag is het tijd voor après-ski op z’n Amerikaans. In de No Name Saloon proosten we op onze eerste meters in de Amerikaanse sneeuw.

Solitude, ook dat is wintersport in Utah

Dat het er tijdens een wintersport in Utah ook een stuk gemoedelijker aan toe kan gaan bewijst Solitude. Dit skigebiedje ligt in Big Cottonwood Canyon, een dal verder dan Park City. Hier is alles niet XXL, maar klein en relaxed. Solitude is een autovrij dorpje dat bestaat uit een handjevol appartementengebouwen en hotels. Het skigebied sluit hierbij aan. Solitude Mountain Resort is een compact skigebied waar ieder type skiër zich thuis voelt. Kinderen kunnen hier in alle rust leren skiën, maar er zijn ook black diamond afdalingen.

WK ski- & snowboardcross 2019

Wat is het heerlijk skiën op de pistes van Solitude. Blauwe afdalingen als ‘Home Run’, ‘Sundancer’ en ‘Main Street’ wissel ik af met skiën in de uitdagende off-piste ‘bowls’. Vergis je overigens niet in de hoogte van de skigebieden in Utah. Hoewel het landschap uitgestrekt is en de bergen niet al te ruig zijn, bevinden de pistes zich toch rond de 3000 meter. Eerst even acclimatiseren dus voor je die black diamonds volle bak naar beneden knalt! Overigens is Solitude momenteel (1-2 tot 10-2-2019) ook gastheer van de WK ski- & snowboardcross.

Wat een geweldige ervaring, zo’n wintersport in Utah. Salt Lake City is vanuit Nederland eenvoudig bereikbaar en eenmaal daar liggen de bergen aan je voeten. Rond de levendige stad liggen zes skigebieden die ieder hun eigen karakter hebben. Laat ook jouw wintersportdroom in vervulling gaan en ga op wintersport naar Utah!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in