Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Drie personen veroordeeld na mislukte verbinding Ötztal-Pitztal

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In 2016 kwam het plan naar buiten om Sölden in het Ötztal te verbinden met de Pitztaler Gletscher in het Pitztal. Jarenlang is erover gesproken, met de nodige ophef rondom dit referendum tot gevolg. In juli 2022 werd er officieel gestemd, met een kleine meerderheid tegen de verbinding. Nu blijkt alleen dat drie personen de stemkaarten hebben ingevuld voor andere kiesgerechtigden. Dinsdag zijn ze veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen.

11 en 12 maanden voorwaardelijk

Blijkbaar is het stemmen over de verbinding Ötztal-Pitztal toch niet helemaal eerlijk verlopen. Drie personen zijn beschuldigd van het invullen van de stemkaarten van andere kiesgerechtigden met voor-stemmen. Hoewel de aangeklaagden onschuldig gepleit hebben, zijn ze nu veroordeeld in de rechtbank van Innsbruck. Eén veroordeelde kreeg elf maanden voorwaardelijk, de andere twee twaalf maanden. Bovendien hebben ze alledrie een boete gekregen en moeten ze de procedurekosten terugbetalen.

Aanklacht van het OM

Volgens de aanklacht van het Openbaar Ministerie zouden de drie personen van 17 verschillende kiesgerechtigden de toestemming hebben gehad om stemkaarten op te halen. Deze stemkaarten hebben de 17 personen alleen nooit ontvangen. In plaats daarvan zijn de stemkaarten ingevuld met vervalste handtekeningen door deze drie personen. Ook al waren deze stemmen niet doorslaggevend voor de uitslag van het referendum, toch is de beslissing zo beïnvloed. De kiesgerechtigden zijn beroofd van het uitoefenen van hun persoonlijke en geheime stemrecht.

Fusie Ötztal-Pitztal

Al sinds 2016 werkt men aan plannen om een verbinding van de skigebieden in de twee dalen mogelijk te maken. Middels de aanleg van nieuwe liften en pistes konden het gletsjerskigebied van Sölden en de Pitztaler Gletscher met elkaar verbonden worden. Die plannen zijn niet door iedereen goed ontvangen. Tegenstanders startten zelfs een burgerinitiatief, waarbij 170.000 handtekeningen tegen de fusie werden opgehaald.

Inwoners van de gemeente St. Leonhard im Pitztal mochten in juli 2022 stemmen over de verbindingsplannen. In totaal waren 1188 mensen stemgerechtigd, waarvan 704 stemmen werden uitgebracht. Uiteindelijk werden er 701 geldige stemmen geteld. De vraag die gesteld werd luidde: “Moet de skigebiedverbinding Pitztal-Ötztal gebouwd worden?” Een kleine meerderheid van 50,36% van de stemmen beantwoorde de vraag met ‘nee’. De uitslag van het referendum was voor de Pitztaler Gletscherbahnen reden om de plannen officieel in de prullenbak te gooien. Volgens het bedrijf is het voor hun een vereiste dat de inwoners achter de plannen staan. In een persbericht liet het bedrijf weten dat het voor hen vaststaat dat ze het project niet meer verder ontwikkelen. Er liggen nu andere plannen op tafel voor het gletsjerskigebied.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in