Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verbinding Ötztal-Pitztal komt er niet: inwoners stemmen tegen

Wintersportredacteur

De verbinding van de gletsjerskigebieden in het Ötztal en het Pitztal komt er niet. Dat is de conclusie die getrokken wordt nadat zondag in een referendum de meerderheid van de inwoners van de gemeente St. Leonhard im Pitztal tegen de fusieplannen stemden. Daarmee komt er een einde aan het project dat al sinds 2016 gepland wordt.

Kleine meerderheid tegen verbinding Ötztal en Pitztal

Inwoners van de gemeente St. Leonhard im Pitztal mochten gisteren stemmen over de verbindingsplannen. In totaal waren 1188 mensen stemgerechtigd, waarvan 704 stemmen werden uitgebracht. Uiteindelijk werden er 701 geldige stemmen geteld. De vraag die gesteld werd luidde: “Moet de skigebiedverbinding Pitztal-Ötztal gebouwd worden?” Een kleine meerderheid van 50,36% van de stemmen beantwoorde de vraag met ‘nee’. Daarmee lijken de plannen de prullenbak in te kunnen.

Lang geplande samensluiting

Al sinds 2016 werkt men aan plannen om een verbinding van de skigebieden in de twee dalen mogelijk te maken. Middels de aanleg van nieuwe liften en pistes zouden het gletsjerskigebied van Sölden en de Pitztaler Gletscher straks met elkaar verbonden moeten zijn. Die plannen werden niet door iedereen goed ontvangen. Tegenstanders startten zelfs een burgerinitiatief, waarbij 170.000 handtekeningen tegen de fusie werden opgehaald.

Inwoners zeggen nee: plannen in de prullenbak

De uitslag van het referendum is voor de Pitztaler Gletscherbahnen reden om de plannen in de prullenbak te gooien. Volgens het bedrijf is het voor hun een vereiste dat de inwoners achter de plannen staan. In een persbericht liet het bedrijf weten dat het voor hen vaststaat dat ze het project niet meer verder ontwikkelen. Volgens Burgermeester Elmar Haid is het echter nog te vroeg om de handdoek helemaal in de ring te gooien, want de gemeenteraad moet binnenkort nog besluiten. Toch lijkt er weinig hoop voor de voorstanders van het project.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in