Nieuwsalert per mail ontvangen

Dit is Krampus, de Oostenrijkse hulp van Sinterklaas

Wintersportredacteur

In Nederland vieren we deze dagen massaal Sinterklaas. De goedheiligman wordt in Nederland en België altijd vergezeld door zijn Pieten, in de Alpenlanden heb je geen Pieten. Daar is de Krampus de metgezel van de Sint. Maar wie is dit eigenlijk?

Duivelsfiguur

In dorpen in het Alpengebied trekt deze duivelsfiguur op de avond van 5 december door de straten. Jongemannen verkleden zich met schapenvachten, maskers en horens en maken herrie met kettingen en bellen. Zo proberen zij om kwade geesten weg te jagen. Ook brengt hij een bezoek aan de huizen met zijn roede, waar hij de stoute kinderen en ontuchtige meisjes straft met zijn roe.

 

Oorsprong Krampus

De Krampus vindt zijn oorsprong in heidense gebruiken. Hij zou een verwant zijn van de duivel. Hierom verbood e kerk verbood mensen om zich te verkleden als Krampus. Als men dit toch deed, stond hier de doodstraf op. Doordat de kerk niet zo groot was in de wat kleinere dorpen in Oostenrijk kon de traditie hier voortleven. In de zeventiende eeuw werd hij op kloosterscholen gekoppeld aan Sint Nikolaas, aan wiens zijde hij nog altijd zijn angstaanjagende rol speelt. Inmiddels komt nog hij voor in onder andere Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Italië en Tsjechië.

Wat zeg jij? Liever Krampus of Zwarte Piet?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in