Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

De voordelen en nadelen van met de auto op wintersport gaan

Wintersportredacteur

Over een paar maanden is het zo ver, dan kunnen we hopelijk eindelijk weer op wintersport. We hebben allemaal een jaar thuis gezeten en dus is een goede voorbereiding vooraf van belang. Bijvoorbeeld nadenken over hoe je dit jaar op wintersport gaat. Wordt het de auto of ga je toch voor het vliegtuig of de trein? Om je alvast op weg te helpen, hebben we de voordelen en nadelen van met de auto op wintersport gaan voor je op een rijtje gezet.

Met de auto op wintersport

De auto is veruit het meest populaire vervoersmiddel om mee op wintersport te gaan. Jaar in jaar uit rijden er duizenden auto’s op de snelwegen van en naar de skigebieden. Op rustige dagen buiten het seizoen kun je lekker doorrijden en doe je er als je mazzel hebt minder dan tien uur over, maar tijdens drukke periodes in het hoogseizoen is dat vaak een heel ander verhaal. Het is druk op de weg en files zijn eerder regel dan uitzondering. Twijfel jij om wat voor reden dan ook om aankomend seizoen met de auto op wintersport te gaan? We hebben de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van met de auto op wintersport

Laten we positief beginnen: vier voordelen van met de auto op wintersport gaan. Wegen ze af tegen de nadelen en kies je er dus voor om aankomende winter met de auto naar de sneeuw te rijden?

Voordeel 1: zo’n beetje alles kan mee

Als je met het vliegtuig, de bus of de trein op wintersport gaat, dan zit je vast aan bepaalde bagagelimieten. Bovendien geldt tegenwoordig voor vliegen dat je extra moet betalen als je meer dan alleen handbagage mee wilt nemen. Dat is niet het geval als je met de auto op wintersport gaat. Dan kan zo’n beetje alles mee. Koffers met kleding, maaltijden voor in het appartement, ski’s, skischoenen en ga zo maar door. En past het allemaal niet in de achterbak? Dan biedt een dakkoffer uitkomst. Let er wel op dat je die moet bevestigen op dakdragers. Heb je die niet, dan kun je ze via Rameder online bestellen.

voordelen nadelen auto wintersport: alles kan mee

Voordeel 2: vertrekken wanneer je wilt

Groot voordeel van met de auto op wintersport gaan is dat je kunt vertrekken wanneer je wilt. Je zit niet vast aan vooraf vastgestelde vertrektijden, maar je kunt het lekker zelf bepalen. Wordt het ’s nachts rijden of juist overdag? De keuze is aan jou!

Voordeel 3: gezellig picknicken onderweg

Je kunt met de auto zelf bepalen wanneer je een pauze inlast. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk aankomen op de plaats van bestemming, maar waarom maak je er niet een extra vakantiedag van? Als je met kinderen of een grote groep die kant op gaat, dan is het leuk om onderweg een picknickpauze in te lassen. Laat iedereen iets maken en stop even een uurtje om de benen te strekken en iets te eten. Daarna is het snel plassen en weer doorrijden. Wedden dat iedereen helemaal opgeladen is!?

Voordeel 4: keihard meezingen met foute hits

Natuurlijk kun je in de bus, de trein of het vliegtuig luisteren naar muziek, maar dan kijkt iedereen je wel een beetje raar aan als je ineens keihard meezingt met André Hazes. In de auto kun je ongestoord meeblèren. Niemand heeft er last van en iedereen doet vrolijk mee. Zelfs de bestuurder! Kunnen jullie mooi alvast oefenen voor de après-ski.

Radio auto

Nadelen van met de auto op wintersport

Tot slot nog vier nadelen. Winnen die het van de voordelen of neem je ze maar voor lief?

Nadeel 1: files en wegwerkzaamheden

In het hoogseizoen zijn lange files eerder regel dan uitzondering. Tijdens de voorjaarsvakantie op zaterdag is het vaak aansluiten aan lange slingers met auto’s die slechts een paar kilometer per uur vooruit kruipen. En als het verkeer dan eindelijk een beetje doorrijdt, volgen er wegwerkzaamheden en moet je wéér langzaam rijden. Wil je de drukte vermijden? Vertrek of heel vroeg of juist extra laat of rijd op zondag in plaats van op zaterdag. Ga goed voorbereid op reis en check vooraf de knelpunten. Op de website van de ANWB vind je handige lijsten per land.

voordelen nadelen auto wintersport: files

Nadeel 2: ruziënde kinderen op de achterbank is geen pretje

De autoreis duurt lang. Gemiddeld is het al snel meer dan 800 km rijden en dat is een lange zit. Zeker met eventuele files en oponthoud door wegwerkzaamheden onderweg. Voor volwassenen is dit al niet leuk, maar voor kinderen is het pas echt een uitdaging om zo lang stil te moeten zitten. Gevolg: ruzie op de achterbank. Geen pretje. Wil je dit voorkomen? Zorg voor vermaak onderweg. Bijvoorbeeld met leuke autospelletjes of als laatste redmiddel een opgeladen tablet.

Nadeel 3: sneeuwkettingen omleggen is een behoorlijke klus

Op wintersport is de kans groot dat je tijdens het rijden te maken krijgt met winterse omstandigheden. Sneeuw en ijs toveren de wegen in een mum van tijd om in gladde banen. Het kan dus zijn dat je sneeuwkettingen om moet leggen. Omdat dit verplicht is of omdat je er voor jezelf en andere weggebruikers een veilige situatie mee creëert. Laat sneeuwkettingen omleggen nou net geen fijn klusje zijn… Of je nou thuis even geoefend hebt of niet, op wintersport is het altijd weer een heel ander verhaal om die krengen er omheen te friemelen.

Nadeel 4: tol of een vignet

Om op bepaalde buitenlandse wegen te mogen rijden, moet je betalen. In Italië en Frankrijk betaal je tol, in Oostenrijk en Zwitserland moet je verplicht rondrijden met een vignet. Extra kosten waar je misschien niet op zit te wachten. Om de tolpoortjes kun je niet heen, maar zorg er wel voor dat je het vignet niet op je voorruit vergeet te plakken. Dure verkeersboetes waar je niet op zit te wachten!

Vignet Zwitserland 2021

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in