Nieuwsalert per mail ontvangen

De ideale benen en voeten voor een goede skiër

skischoenen

Net zoals bij de meeste sporten is je lichaamsbouw ook bij skiën een belangrijke factor voor succes. Voor skiën is het volgens David MacPhail voornamelijk belangrijk hoe je been en je voeten gevormd zijn. Op basis van zijn eigen ervaringen heeft hij dé ideale vorm van been en voet geschetst. Heb jij de ideale voet en het ideale been om een profskiër te worden?

MacPhail vertelt: “Niet lang nadat ik gestart met werken aan skischoenen merkte ik dat de beste skiërs, de skiërs die op hoog niveau skiën makkelijk laten lijken, skischoenen eigenlijk direct uit de doos passen. Deze kleine groep elite skiërs hadden een ding gemeen: dezelfde karakteristieken van de voeten en benen.” De karakteristieken in de afbeelding hieronder zijn volgens MacPhail terug te vinden bij racers als Ligety, Vonn en Shiffrin. De vormen in hun voet en been maken het mogelijk om skischoenen eigenlijk direct perfect te passen. Dit stelt hen in staat goed te ‘connecten’ met hun skischoen en natuurlijk de ski en dat geeft hen veel voordelen ten opzichte van skiërs die dat niet kunnen.

screen-shot-2014-03-25-at-5-53-08-pm
Wat volgens MacPhail belangrijk is, is dat je spieren in het bovenste gedeelte van het onderbeen zitten, het onderste gedeelte van je onderbeen dun is, je enkelbotten niet zo ver uitsteken en je voet van gemiddelde breedte is. Daarnaast moeten je voeten ‘stijf’ zijn, wat betekent dat de voet er nagenoeg gelijk uitziet als je op één en op twee voeten staat. Je onderbeen kan ook niet te lang zijn, want de bovenkant van de schoen moet op de helft van je onderbeen zitten.

LEES OOK: Tips voor de perfecte skischoen op maat

Lang niet iedereen in de skiwereld is het eens met de ideeën van MacPhail. Marco-Paul Breijer van DUTCHBOOTFITTER zeker niet. Hij vertelt: “David is absoluut geen wetenschapper laat staan pedorthist. In de bootfit wereld wordt er gelachen om de uitingen van MacPhail. Zijn blogs zijn gebaseerd op niks en hij laat zich er op voorstaan ooit een blauwe maandag in begin 70er jaren een olympisch skier te hebben begeleid.”

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in