Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De echt langste afdalingen ter wereld

Wintersportredacteur

Het liefste maak je tijdens je wintersportvakantie lange skitochten en neem je zo weinig mogelijk skiliften. Als de temperaturen niet te laag zijn is het goed uit te houden in de skilift, maar met koudere weersomstandigheden kan het soms voor onprettige momenten zorgen. Wintersporters kiezen dan ook het liefste een zo lang mogelijke skiroute. Om deze reden heeft de Abenzeitung München de langste afdalingen voor jullie op een rij gezet. 

En dat hebben we het over de écht langste afdalingen, want de krant heeft ze nagemeten. De lengtes die de skigebieden opgeven stemmen niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Plaats 5: de afdaling van Vorab naar Flims in Graubünden (13,4 kilometer)
Hoewel het skigebied een lengte van 17 kilometer aangeeft voor de afdaling die loopt van de top van de sleeplift op de gletsjer naar het busstation in Flims, wordt daadwerkelijk 13,4 kilometer gemeten. Ook niet slecht natuurlijk, maar niet genoeg om hoger in de ranglijst te komen. Een opmerking: de liften terug naar de top nemen veel tijd in beslag vanwege de grote horizontale verplaatsing.

Plaats 4: de afdaling van Schilthorn naar Lauterbrunnen  (13,5 kilometer)
De grootste amateurwedstrijd in het alpineskiën, de ‘Inferno-Rennen’, vindt plaats op de afdaling van Schilthorn naar Lauterbrunnen. De wedstrijd gaat over 14,9 kilometer, maar de totale afdaling zou 15,8 kilometer lang moeten zijn. Nagemeten komt de afdaling slechts op 13,5 kilometer uit. Het tijdrecord voor deze afdaling staat op 13 minuten, maar zelfs redelijk ervaren skiërs doen er zonder pauze maar liefst 45 minuten over. Hoe snel ben jij?

Plaats 3: de afdaling van Kamenny Stolb naar Krasnaya Polyana (14,9 kilometer)
In de buurt van Sochi ligt het skigebied Rosa Khutor. Afgelopen februari vonden hier wedstrijden voor de Olympische Spelen plaats. Startend op 2.468 meter hoogte ski je naar het dal. Eenmaal beneden aangekomen heb je 14,9 kilometer op de teller staan.

Plaats 2: de afdaling van Klein Matterhorn naar Zermatt (15,3 kilometer)
De afdaling van Klein Matterhorn had de titel gewonnen als het aan de officieel aangegeven kilometers lag. Helaas klopt er maar weinig van de 25 kilometer die wordt aangegeven. Verder dan 15,3 kilometer komt de meting niet, wat betekent dat je flink grote bochten moet maken om toch de 25 kilometer aan te tikken. Het startpunt van deze route ligt op 3820 meter hoogte en is meteen het hoogst mogelijke startpunt in Europa.

Plaats 1: de afdaling van Dôme de la Lauze naar Mont de Lans (17 kilometer)
Het skigebied van Les 2 Alpes staat op de eerste plek als het gaat om de langste afdaling ter wereld. Een hoogteverschil van 2.288 meter overbrug je in 17 kilometer. Wil je deze route naskiën, dan start je op 3.568 meter hoogte. De eerste drie kilometer ben je op de gletsjer te vinden en dat is relaxt skiën. Net onder het Les 2 Alpes station moet je even je best doen, want dan kom je op een iets steilere piste terecht die je op de Demoiselles skiweg brengt. Van daaruit pak je de laatste 300 hoogtemeter een rode piste door het bos en uiteindelijk arriveer je in Mont de Lans, waar je even kan uitrusten van de langst afdaling die je ooit hebt geskied.

Ben jij die seizoen in één van deze vijf skigebieden, vergeet dan niet de langste afdaling te maken. Toch leuk om te kunnen zeggen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in