Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Crew in Sella Ronda gebied, Noord Italie (Dolomieten)

Wintersportredacteur

Zoals jullie weten zit de Skiinformatie.nl crew in Italië. Het Sella massief ligt omgeven door een grote reeks hoge en ruige Dolomieten met allerhande dalen daaromheen gevormd. De crew zat in het Val Gardena en wel in Ortisei (St. Ulrich) . In Val Gardena liggen een aantal mooie dorpen, de belangrijkste zijn  Ortisei (St. Ulrich), St. Christina en Wollkenstein (Selva).  Van deze drie dorpen heeft Ortisei (St. Ulrich) het gezelligste en meest complete winkelhart, Wolkenstein (Selva) ligt het dichtst aan de Sella Ronda (gaat er dwars doorheen). Er rijdt een busdienst, maar vertrouw niet teveel op de stiptheid ervan. Voor ons overgeorganiseerde Nederlanders toch even wennen, zeker als je het openbaar vervoer in de Oostenrijkse skigebieden op je netvlies hebt. Regelmatig voor niks op een bus staan wachten.

Om het Sella massief heen kan een dagtocht worden ondernomen. Al deze aan dit massief gelegen plaatsen maken (o.a.) deel uit van de Dolomiti Superski-pas  (1220 KM pistes) en zijn met elkaar verbonden. Dwars door deze gebieden heen kan je om het massief heen skiën, zowel met de klok mee (oranje) als tegen de klok in (groen). Het weer was de afgelopen week niet heel bijzonder, zodat wij alleen de oranje versie hebben kunnen uitproberen. De adviestijd voor deze ronde is ca. 6 uur, maar wij hebben hem in ca. 4,5 uur gedaan eb hebben toch regelmatig (koffie)pauzes gehouden.

Een werkelijk fantastisch skigebied waar je niet snel uitgekeken raakt. Als je de tour aan het doen bent kom je er al snel achter dat bewegwijzering niet de sterkste kant van de Italianen is. Soms is bewegwijzering helemaal niet te vinden, en blijkt achteraf dat op een onlogische plaats toch iets van een verwijzing was aangebracht, maar voor de skiër met enige snelheid absoluut niet waarneembaar. Wel kun je altijd vrij eenvoudig weer op de tour terugkeren. Volop berghutten aanwezig voor de verzorging van de inwendige mens.

Het Gebied

Het gebied ligt ca. 1100 KM van Utrecht en ligt zo’n 60 KM voorbij de Brenner pas.  Je kunt er komen via de A7 (Ulm-Fussen-Imst-Innsbruck [Fernpass]) of gewoon de snelweg München via Kufstein – Innsbruck. De poort naar het gebied ligt niet ver van de Brenner snelweg af.

Culinair

Italianen houden van lekker eten, dat is algemeen bekend. Zo ook in dit gebied. Talloze winkels met streekproducten maken deel uit van de winkelstand. Sud-Tiroler wijnen, Specknudeln (echt lekker (!), olijfolies en talloze Grappa’s zijn er te kust en te keur te koop.

Aantrekkelijk

Door deze veelheid aan skimogelijkheden is dit gebied een absolute aanrader. Wij komen er zeker terug.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in