Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

CODE ROOD: Vandaag en morgen extreem weer in Oostenrijk

Wintersportredacteur

Onze grote vriend Koning Winter lijkt er nog geen genoeg van te krijgen. Oostenrijk en het zuiden van Duitsland gaan vandaag en morgen wederom te maken krijgen met hevige sneeuwbuien. Een situatie die zelfs voor de lokale bevolking van Oostenrijk als ‘bizar’ wordt omschreven. Er kan vandaag en morgen makkelijk 100 cm verse sneeuw bij gaan vallen en dat kan wederom voor gevaarlijke omstandigheden gaan zorgen. Ook zondag komt er verse sneeuw naar Oostenrijk toe!

Bij het openen van de gordijnen vanmorgen werd ons team wederom verrast met 20 cm verse sneeuw. Vannacht is het gewoon lekker door gegaan met sneeuwen en als er een uurtje rust is geweest tussen de sneeuwbuien in, dan is het al veel.

Sneeuw tot de max

Verse sneeuw is geweldig, maar het lijkt op dit moment een beetje de spuigaten uit te lopen. Veel wegen zijn in Oostenrijk gesloten, pistes kunnen vanwege het hoge lawinegevaar niet vrijgegeven worden en daken van huizen hebben het enorm zwaar door de grote sneeuwmassa dat erop ligt. Als het aan de lokale bevolking en toeristen ligt mag het nu wel gaan stoppen. Laat de zon maar komen, want sneeuw hebben de Oostenrijkse skigebieden nu wel genoeg!

Code rood van kracht

Tot vrijdagochtend is in veel delen van Oostenrijk code rood van kracht. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dat aankomend weekend ook nog zo zijn. Er zijn de afgelopen dagen mensen geëvacueerd uit skigebieden en sneeuwschuivers kunnen het niet meer bijbenen, waardoor er zelfs op de wegen tientallen centimeters met sneeuw ligt. Op sommige plekken wordt geadviseerd om niet naar buiten te gaan en om bepaalde wegen te vermijden. De wegen die vermeden moeten worden, zijn door de overheid afgezet, waardoor je niet verder kunt rijden. Op dit moment is het gevaar van vallende bomen groot, die bezwijken onder de sneeuwlast.

 

Advies om daken sneeuwvrij te maken

In Oostenrijk is een advies gegeven om de daken allemaal sneeuwvrij te maken. Dit zorgt wel voor prachtige beelden, want als je nu door de dorpen heenrijdt zie je op veel daken mensen bezig om de grote bak met sneeuw van het dak te verwijderen.

Hevige wind

De komende twee dagen zijn erg spannend voor de skigebieden. Wat gaat er allemaal gebeuren en kunnen de liften überhaupt geopend blijven met de harde wind die erbij komt kijken? In alle skigebieden wordt het nadrukkelijke advies gegeven om voorzichtig te zijn en geen risico’s te nemen. Ga zeker niet buiten de pistes en als er bepaalde pistes gesloten zijn, dan is dat met een reden.

LEES OOK: Tips voor autorijden bij sneeuw en ijs

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in