Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Bijzonder: gondels boven Nederlandse snelweg

Wintersportredacteur

Voor een ritje in een gondel hoef je nu niet per se naar je favoriete skigebied. Ook ons eigen kikkerlandje heeft sinds kort een gondellift. Deze 10-persoons variant is namelijk aangelegd voor bezoekers van de Floriade Expo in Almere. Niet alleen een leuk uitstapje voor deze zomer (en volgend jaar), het is ook best een bijzonder gezicht als je over de A6 rijdt.

Gondels die heen-en-weren over een Nederlandse snelweg. Zo bijzonder als dit klinkt, zo bijzonder is het ook om dit te zien. Zelf kom ik eigenlijk nooit in dit deel van Nederland en hoewel ik wel wist over de Floriade Expo, is het best wel een leuke verrassing. Je zou er bijna spontaan een tourtje met de auto voor maken (en voor alle leuke dingen die je er in de buurt kunt doen ?).

Floriade Expo

De Wereldtuinbouw-tentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats georganiseerd. De laatste Expo was in 2012 in Venlo en in 2022 is Almere aan de beurt. Tot 26 september 2021 is het mogelijk om de Floriade Preview te bezoeken. De officiële Floriade Expo vindt plaats van 14 april t/m 9 oktober 2022. De tentoonstelling is dan dagelijks van 10.00 tot 19.00 uur geopend voor publiek.

Gondel

Zoals je al eerder kon lezen, heeft Doppelmayr speciaal voor de Floriade Expo een 10-persoons gondel gebouwd. Een technisch hoogstandje dat enerzijds dient als snelle verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de tuinbouwtentoonstelling en anderzijds om alles ook van bovenaf te kunnen bekijken. Het traject van de lift is 850 meter lang en de gondels hangen maximaal 35 meter boven de grond. Helemaal bijzonder is dat het traject over de rijksweg A6 loopt. Niet alleen kun je het zien als je in de lift zit, maar ook als je over de snelweg rijdt. Kijk zelf maar!

‘Ritje naar de toekomst”

De gondellift maakt een bezoekje aan de Expo natuurlijk extra leuk, maar heeft daarnaast ook een ander doel. Een belangrijk onderdeel van de Floriade van 2022 is namelijk groene mobiliteit. Op de tentoonstelling presenteert men hier verschillende oplossingen voor, waaronder dus de gondel. Wie weet zien we er binnenkort meer verschijnen in ons platte landje!

Het is overigens niet de eerste keer dat er voor de Floriade een gondel is gebouwd. Dat was ook voor de tentoonstelling van Venlo het geval.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in