Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Bergredding steeds vaker opgeroepen voor ongelukken na alcoholgebruik op de berg

Wintersportredacteur

Voor velen hoort een biertje aan het eind van de dag erbij op wintersport. Lekker even met z’n allen de dag afsluiten onder het genot van een borrel. Want ondanks dat feesten en dansen nog niet is toegestaan, mag je wel gewoon zittend aan tafel je biertje drinken. En waar sommigen het bij een of twee biertjes houden, gaan anderen net even te hard door. Zeker wanneer je nog een stuk naar beneden moet skiën, is dat niet de meest verstandige keuze. Dit wordt wel bevestigd door het grote aantal ski-ongelukken dat plaatsvindt na het après-skiën. De bergredding wordt steeds vaker ’s avonds opgeroepen en daarom roepen ze nu op tot regels in de ‘après-ski’ van vandaag de dag.

In de drukke vakantieweken gebeuren er meer ongelukken op de pistes. Niet zo gek, want er zijn meer mensen onderweg. Maar er vinden nu ook steeds meer ongelukken plaats na de biertjes op de berg. Dronken naar beneden skiën is dus niet echt een goed idee…

2021/2022 nu al druk seizoen voor de bergredding

Wij houden het nieuws uit de Alpen dagelijks in de gaten en sinds het begin van de kerstvakantie valt het op hoeveel mensen er gewond raken tijdens de wintersport. Botsingen, valpartijen en ook aan het einde van de dag komt niet iedereen heel beneden. Nadat de bergredding 1,5 jaar weinig te doen heeft gehad vanwege de coronapandemie, moeten ze nu weer alle zeilen bijzetten om iedereen te helpen. Niet zo gek natuurlijk, want veel mensen zijn blij dat ze eindelijk weer op wintersport kunnen. Maar zorgelijk vind de bergredding wel het aantal ongelukken na 17.00 uur en onder invloed van alcohol. Echte après-ski met dansen en springen is niet mogelijk, toch maken mensen het zittend aan tafel nog even gezellig aan het eind van de dag op de berg. Dit zijn regelmatig minder ervaren wintersporters die met een borrel op niet meer goed naar beneden kunnen skiën. Karl Hüttl van de bergredding in St. Anton am Arlberg vertelt ook: “Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Nu drinken ze tot ze bijna niet meer kunnen en verwachten dan dat iemand ze komt halen.” Ook uit Finkenberg kwam vanochtend het bericht dat de bergredding moest uitrukken voor een vader en zoon.

Regels voor de après-ski op de berg?

Het toenemende aantal ongelukken na de après-ski roept om extra maatregelen vind Jakob Dörfler van de bergredding in Gerlos. Hij en zijn team zijn na 17.00 uur verantwoordelijk om mensen te helpen die niet meer verder kunnen, om wat voor reden dan ook. De afgelopen twee weken moest zijn team zes keer ’s avonds op pad, waarvan de meeste tussen 17.00 en 18.00 uur ’s avonds. Vlak na de après-ski dus. En daarom moet er actie ondernomen worden volgens Dörfler. Hij geeft als optie dat de après-ski op de berg eerder dicht moet, zodat iedereen voor de laatste gondel beneden is en er ook nog de mogelijkheid is om met de lift naar beneden te gaan. Volgens Hüttl is dit echter ook geen oplossing, omdat het hele gebied en het dorp afhankelijk zijn van hun gasten. Vooralsnog zijn er ook geen signalen dat die regel er daadwerkelijk gaat komen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in