Nieuwsalert per mail ontvangen

Belangrijke Tour de France etappe eindigt komend jaar in Val Thorens

Wintersportredacteur

Het duurt nog even voordat de Tour de France weer gaat beginnen, maar inmiddels is bekend gemaakt dat de voorlaatste etappe komend seizoen in een wintersportdorp gaat eindigen. Op 27 juli eindigt de etappe op 2300 m hoogte in het hoogste skidorp van Europa. De etappe begint in Albertville en na 131 km af te hebben gelegd eindigen de renners in Val Thorens.

De beslissing van wie de gele trui mag dragen tijdens de gala-rit in Parijs valt definitief in de voorlaatste etappe. Komend jaar telt deze etappe maar liefst 4.000 hoogtemeters. In combinatie met het variërende en lastige parcours is dit het perfecte recept om het klassement nog een laatste keer flink op te schudden.

Een bijzondere etappe

De etappe naar Val Thorens is dit jaar extra bijzonder. De komende Tour de France viert de gele trui namelijk zijn 100ste verjaardag. In 1919 werd de gele trui in de Tour geïntroduceerd. De beslissing over wie die legendarische trui voor de honderdste keer mee naar huis mag nemen, valt dus in Val Thorens.

Ieder jaar is het mogelijk voor wielerliefhebbers om één etappe te rijden die de profrenners ook gaan rijden. Ongeveer 15.000 wielertoeristen kunnen op 21 juli zelf de etappe van Albertville naar Val Thorens fietsen.

 

Het parcours

Vanuit Albertville rijden de wielrenners over onbekend maar erg lastig parcours. Na het doorkruisen van de Beaufortin-vallei beklimmen ze de spectaculaire Cormet de Roselend, voordat ze beginnen aan de de 34 kilometer lange beklimming vanuit de Belleville-vallei via de route en balcon de Saint Laurent de la Côte. Daarmee is die beklimming liefst 19 kilometer langer dan die naar Alpe d’Huez. Via het dorp Saint Martin de Belleville en Les Menuires komen ze aan in Val Thorens, aan de Chalets du Thorens op 2.365 meter hoogte. Goed voor een 131 kilometer lange etappe met 4.000 hoogtemeters.

Val Thorens

De komst van de Tour de France past in Val Thorens’ nieuwe strategie met focus op het zomerseizoen. Op dit moment bouwt het onder andere een nieuw sport- en cultuurcentrum (in de vorm van een snowboard!), dat opent in 2021. Bovendien komt er een lift die bezoekers vanuit Orelle (het dalstation op 900 meter hoogte) rechtstreeks naar het hoogste punt van het gebied, de Cime Caron brengt (3200m).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in