Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

41 miljoen euro geïnvesteerd in Tsjechische skigebieden

© Tomáš Rucký

Wintersportredacteur

De voorbereidingen voor het nieuwe skiseizoen zijn ook in Tsjechië in volle gang. Afgelopen maanden is er flink gemoderniseerd en daarbij is er vooral geïnvesteerd om sneeuwzekerheid te garanderen. Er is een flink bedrag van ruim een miljard kronen (ongeveer € 41 miljoen) uitgegeven om de skigebieden aantrekkelijker te maken. Overweeg jij een wintersport in Tsjechië?

Waar is het geld voor gebruikt?

Er wordt in het wintersportland niet alleen geïnvesteerd om de skigebieden voor wintersporters aantrekkelijker te maken, maar ook om de uitgaven te beperken. Er zijn onder andere meren aangelegd die de nieuwe sneeuwkanonnen van water kunnen voorzien. De technologie is verbeterd zodat sneeuwkanonnen minder energie verbruiken. Dit is voor de exploitanten in de skigebieden een stuk voordeliger. Ook is er geïnvesteerd in nieuwe stoeltjesliften, faciliteiten en is het piste-aanbod uitgebreid. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe pistes gebouwd in een van de bekendste gebieden Špindlerův Mlýn en in het skigebied Dolní Morava. Nieuwe liften zijn te vinden in onder andere Bílá en Orlické Záhoří.

Skipasprijzen blijven laag in Tsjechië

Het grootste voordeel van een wintersport in Tsjechië zijn de lage prijzen. Ondanks de vele investeringen en veranderingen in de skigebieden blijven de skipasprijzen dit seizoen laag. Dit is een groot verschil met de skipasprijzen in de populaire wintersportlanden, deze stijgen dit jaar namelijk aanzienlijk. In 20 tot 30 procent van de Tsjechische skigebieden blijven de prijzen op ongeveer hetzelfde niveau. Tweederde van de skigebieden voert helemaal geen stijging door en in het laatste deel is er een lichte verhoging van 2 tot 4 procent.

››› Boek een wintersport vanaf € 69,- per accommodatie per nacht

Wintersport in Tsjechië

Een wintersport in Tsjechië is anders dan een wintersport in de Alpen. Op de eerste plaats natuurlijk de taal, maar ook het landschap en de cultuur zijn anders. De skigebieden zijn over het algemeen niet groot, maar wel perfect voor prijsbewuste gezinnen en beginners. In alle rust kun je hier het skiën onder de knie krijgen en dat allemaal voor een aangename prijs. Ook zijn de skigebieden in Tsjechië minder hoog dan in de Alpen. Een maximale hoogte tussen de 1100 en 1600 meter is hier heel gewoon. Dat zie je ook terug in het landschap. Het is heuvelachtig en je skiet veelal tussen de bomen.

Steeds meer Nederlanders naar Tsjechië

Volgens een onderzoek van Motivaction en Interhome gaan Nederlanders steeds meer op zoek naar goedkopere bestemmingen voor de wintersport. Vooral je jongeren wijken uit naar skilanden zoals Tsjechië. Een paar cijfers op een rijtje uit het onderzoek:

  • Afgelopen kwartaal 2023 gingen 116.776 Nederlanders naar Tsjechië. Dit is een stijging van ruim 14.000 bezoekers.
  • Populairste gebieden zijn: Praag, Zuid-Bohemen, Zuid-Moravië, Hradec Králové en Karlovy Vary.
  • In totaal zo’n 3 miljoen buitenlandse toeristen naar Tsjechië in het derde kwartaal van dit jaar.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in