Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

ONDERZOEK: dit betaal je voor je skipas komende winter

Skipassen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

We hebben de afgelopen tijd al geschreven over verschillende onderzoeken naar de skipasprijzen voor winterseizoen 2023/2024 in Tirol en heel Oostenrijk. Onze collega’s van Snowplaza hebben inmiddels gekeken naar de prijsontwikkelingen in alle Alpenlanden. De conclusies van dit onderzoek zetten we in dit blog voor je op een rijtje. Net als elk jaar zijn de prijzen weer gestegen. Benieuwd wat je komende winter voor je skipas betaalt? Dit is een overzicht van de skipasprijzen voor skiseizoen 2023/2024 in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Skipasprijzen skiseizoen 2023/2024

Vanwege onder andere de inflatie stijgen de prijzen overal. Alle wintersportgebieden uit het onderzoek hebben een prijsverhoging toegepast. Het meest opvallend is dat veel skigebieden overgestapt zijn op dynamische skipasprijzen. In dit geval ligt de prijs voor een skipas niet meer vast, maar is deze dynamisch en afhankelijk van verschillende factoren.

Gemiddelde skipasprijzen 2023/2024 per wintersportland

Wat zijn de concrete cijfers qua skipasprijzen in 2023/2024? Kijkend naar bekende skigebieden in Zwitserland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland is te zien dat een 6-daagse skipas in het hoogseizoen (volwassenen) gemiddeld 8,42 % duurder is geworden. Dit komt neer op een bedrag van ongeveer € 22,30. De prijsstijging is het minst in Zwitserland en het meest stijgen de prijzen in Oostenrijk. Zoveel betaal je gemiddeld, daarbij is er een selectie van grote en bekende skigebieden voor Nederlanders gemaakt:

WintersportlandGemiddelde prijs voor een 6-daagse skipas in het hoogseizoen (volwassenen)Gemiddelde procentuele stijging ten opzichte van skiseizoen 2022/2023
ZwitserlandCHF 388,80
(ongerekend ongeveer € 408,-)
2,34%
Frankrijk€ 335,148,44%
Italië€ 317,298,06%
Oostenrijk€ 363,0911,57%
Duitsland€ 270,-8,11%

Doorzettende trend: dynamische skipassen

Geen vaste tarieven, maar dynamische skipasprijzen: een prijsmodel dat steeds meer wordt gebruikt in de Alpen. Kort gezegd houdt dit in dat de tarieven voor een liftpas variëren afhankelijk van allerlei factoren. Dit soort skipasprijzen worden al jaren gebruikt in Zwitserland en de afgelopen jaren lijkt het een oplossing voor de stijging van de skipasprijzen in sommige skigebieden. Een dynamische skipasprijs heeft een basisprijs die kan veranderen afhangend van verschillende factoren. Hierbij moet je denken aan hoe groot de vraag is voor een skipas, het aantal boekingen, de periode (hoogseizoen of laagseizoen), sneeuwcondities en de weersvoorspelling. De prijzen die nu worden aangegeven in de online shops zijn de best mogelijke opties voor die dag. De prijzen zullen niet meer dalen.

Waar je dit prijsmodel tegenkomt? Onder andere in: Arosa Lenzerheide, Engadin St. Moritz, Crans Montana, Bellwald, Montafon – Brandnertal, Zermatt, Sölden, Gurgl, Engelberg en Gastein.

Dynamische skipasprijzen: zo kun je ervan profiteren

Vooraf boeken loont

Bijvoorbeeld in Ski amadé zijn de skipasprijzen in 2023/2024 gebaseerd op de gemiddelde prijs voor een skipas en het gedrag van de afgelopen vijf jaar. Als je deze skipas nu koopt, zal deze voordeliger zijn dan een skipas die je in het skiseizoen koopt, een paar dagen voordat je gaat wintersporten. De prijzen nu kunnen namelijk niet meer dalen, alleen nog stijgen. Daarmee leg je de kosten die je kwijt bent aan een skipas meteen vast!

Niet alleen met dynamische skipasprijzen geldt dat vroegboeken voordelig is. In verschillende skigebieden word je beloond als je online boekt. Zeker in het voorseizoen is er vaak korting. Zo bijvoorbeeld ook in Dolomiti Superski. Hier krijg je standaard 5% korting als je online boekt. Houd ook de early bird kortingen voor skipassen de komende maanden in de gaten!

Profiteer van pakketreizen

Vorig jaar schreven we al over het voordeel van pakketreizen. Dit is een echt bespaartip! Verschillende aanbieders bieden wintersportreizen inclusief skipas. Zij hebben goede deals met skigebieden en daar profiteer jij van. Aanbieders waar je echt even een kijkje moet nemen:

Prijzen per skigebied

Benieuwd hoeveel je specifiek betaalt in het skigebied waar je wilt gaan wintersporten? Een overzicht vind je in het onderzoek van Snowplaza! Dit jaar is er gekeken naar de prijzen van vijf grote skigebieden in Zwitserland, één skigebied op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk, zes Franse skigebieden, zeven skigebieden in Italië, elf Oostenrijkse skigebieden, drie skigebieden op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland en drie wintersportgebieden in Duitsland.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in