Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

13 engste lawines vastgelegd op camera

Archiefbeeld

De nachtmerrie van iedere wintersporter. Onder een lawine terecht komen en hopen dat de reddingsdiensten je op tijd vinden. Het geweld waarmee de massa sneeuw naar beneden glijdt zorgt voor angstige beelden. We willen jullie niet bang maken, maar wel laten zien hoe gevaarlijk het in de bergen kan zijn. Dit zijn de 13 engste lawines die zijn vastgelegd op camera.

Zorg altijd dat je het weerbericht en de sneeuwcondities in de gaten houdt voordat je je buiten de piste begeeft. Hieronder zie je 13 voorbeelden van hoe het mis kan gaan.

1- Johno Verity was in Nieuw Zeeland om een documentaire te maken over lawines. Terwijl hij de Oostenrijkse snowboarder Eric Themel aan het filmen was ontstond er een lawine die hem honderden meters mee naar beneden sleurde. Gelukkig kon Johno het navertellen.

2- De beste manier om lawines te voorkomen is het proactief aanpakken van risicogebieden. In Rusland hebben ze er een eigen draai aangegeven als het aankomt op proactief optreden. Daar hebben ze besloten om wat materiaal van het leger te lenen en knallen maar!

3- Iets wat overal kan gebeuren maar je nooit hoopt mee te maken. In het Franse Saint François Longchamp overspoelde een lawine een stoeltjeslift. Gelukkig kon iedereen op tijd wegkomen.

4- Een mooi voorbeeld. Een van ’s werelds beste snowboarders Jeremy Jones komt in een lawine terecht. Zo zie je maar dat het zelfs de beste kan overkomen. Aan de andere kant, het feit dat Jeremy de hele lawine overeind bleef, toont aan dat je met goede snowboard skills niet altijd kansloos bent.

5- Het Zwitserse Instituut voor sneeuw en lawine research is een van de oudste ter wereld. Het instituut werd in 1931 opgericht in Davos. Sindsdien is het zich blijven ontwikkelen en verbeteren. Sion staat bekend als een gebied waar veel lawines zijn. Een mooie plek voor het instituut zich verder te ontwikkelen en om gecontroleerde lawines te laten ontstaan voor research.

6- Victor Daviet, een opkomend talent in het free ride circuit, was aan het filmen in Alaska toen hij in een lawine terecht kwam. Check even hoe hard hij board als hij de lawine probeert voor te blijven. Gelukkig heeft hij het overleefd.

7- Na een hevige sneeuwstorm in het Noorse Nabbaren besloot het Noors Geologisch Instituut een gecontroleerde lawine te veroorzaken. In de achtergrond zie je wel een paar gebouwen staan. Dit zijn woningen van Noorse mijnwerkers. Die waren natuurlijk geëvacueerd toen de lawine in stelling werd gebracht. Ondanks een 15 meter hoge muur rond om het complex was er toch nog lichte schade. Moet je nagaan wat voor kracht er vrij komt bij een lawine.

8- Noorse snowboarder Tornstein Horgmo was bezig met filmopnames voor de film Black Winter toen hij zichzelf en de filmcrew verraste. Dit is een perfect voorbeeld om te laten zien dat lawines niet alleen om steile hellingen ontstaan. Nadat Tornstein een jump had geland ontstond er een lawine die zowel hem als de filmcrew trof.

9- Op Kootenay Pass in Canada liet de Canadian Rockies Highway Avalanche Control opzettelijk een lawine ontstaan omdat er een groot risico was ontstaan in een gebied dat boven één van Canada z’n belangrijkste snelwegen ligt.

10- Gigi Rüf was in Alaska voor film opnames toen hij werd getroffen door een mega lawine. Hij vertelde later dat er zoveel meer bij komt kijken dan mensen denken tijdens het off-piste skiën.

11- Zuid Tirol is door zijn vele steile hellingen en warme temperaturen een van de gevaarlijkste gebieden in de Alpen. Hier is te zien hoe de lawine van alles meesleurt en ook nog is bijna een huis meeneemt.

12- De Italiaanse Dolomieten hebben veel steile hellingen. Soms zo steil dat je een stuk moet abseilen voor je verder kunt. Hier zijn twee Italianen te zien die zich klaarmaken om te gaan abseilen tot ze verrast worden met een lawine die hun bijna meeneemt. Een ‘billenknijp’ momentje als je het mij vraagt.

13- Snowboard legende Xavier de le Rue komt terecht in misschien wel de grootste lawine ooit op camera vastgelegd. Hij word 2 km lang meegesleurd in de lawine en hij word pas na 10 minuten zoeken gevonden. Later grapt Xavier nog ”ik denk dat we vergeten zijn om de borden te lezen”. Gelukkig overleefde hij deze horror lawine.

Wij willen jullie gevaren laten zien van deze lawines, met als doel onze lezer op de reguliere piste te houden. Mocht je toch off-piste willen skiën, neem dan deze tas mee. 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in