Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

120 skiërs op één zeilboot: grootste Ski & Sail trip ter wereld

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Op dit moment bevindt een deel van het Skiinformatie team zich op een zeilboot. En niet omdat ze zomervakantie aan het vieren zijn, maar vanwege de grootste Ski & Sail trip ter wereld waar 120 skiërs aan deelnemen. Hoe dat is? Prachtig!

De fjorden in

Wij bevinden ons in de fjorden van Noorwegen in de regio Fjord Norway op een schip dat in 1914 voor het eerst te water werd gelaten: de Statsraad Lemkuhl. De driemaster die jaren dienst deed als trainingsschip voor de Duitse marine heeft nu een bijzondere opdracht. Het is dit weekend de thuisbasis van 120 fanatieke toerskiërs en splitboarders.

Op donderdagavond vertrok het schip vanuit de typisch Noorse stad Bergen om vervolgens de fjorden in te varen richting het dorpje Rosendal, waar we voor anker gingen op vrijdagochtend. Vanuit Rosendal trokken we de nabijgelegen bergen in. Op vrijdag betekende dat een uurtje in de auto richting het Fonna gletsjer skigebied – waar Jon Olsson de piste op reed met zijn Lamborghini – om daar samen met pro-skiër Wille Lindberg rond te toeren en wat andere leuke dingen te doen.

‘Onze’ groep aangevoerd door pro-skiër Wille Lindberg

Wille doet een mooie lijn in het gletsjer skigebied Fonna

We mochten een rondje op de sneeuwscooter. Wat gaan die dingen hard!

Niemand op de pistes te vinden in het gletsjer skigebied. Gedurende de zomer wordt het skigebied wel drukbezocht, voornamelijk door skiteams die daar komen om te trainen.

Uitzicht op het schip

Dag 2 zag er voor ons iets anders uit dan ‘relaxt’ skitoeren en wat leuke dingen doen. Het was afzien. Uiteraard met een goede reden, want we wilden uitzicht op het schip hebben vanaf een nabijgelegen berg. Dat klonk als een goed idee, maar niemand had ons verteld dat we daarvoor eerst 4 uur moesten hiken met ski’s op onze schouders om vervolgens nog een uurtje te skitoeren. Dat alles voor de beelden, want het skiën duurde niet langer dan 5 minuten en vervolgens moesten we weer 1,5 uur naar beneden lopen. Gelukkig maakte het adembenemende uitzicht al het afzien meer dan goed.

Het begin van de hike die 4 uur duurde.

Dit zijn toch de uitzichten waar je het voor doet?

Gemakkelijk was het niet om boven te komen.

Wat is Noorwegen mooi! Onder in de haven van Rosendal zie je de Statsraad liggen.

Volgende keer maar weer

Op het moment van schrijven varen we weer richting het mooie Bergen en morgen moeten we het land weer verlaten om de fjorden in te ruilen voor de Amsterdamse grachten. Die zijn gelukkig ook mooi. ’s Werelds grootste Ski & Sail evenement was een test om te zien of er skiërs geïnteresseerd waren in een dergelijk concept – inclusief slapen in hangmatten. Binnen 3 uur werd het volgeboekt, dus qua animo zat het in ieder geval goed. Terugkijkend op een paar geweldige dagen kan het niet anders dat het volgend jaar weer georganiseerd word. Ben jij er dan bij? Wij wel!

Voor dit plaatje ging de wekker om 04.30u. Wat zullen we lekker slapen in ons eigen bed morgen.

*UPDATE*

Ondertussen zijn we weer aan land en terug in het mooie Nederland na een prachtige aankomst in Bergen gehad te hebben met bijkomstige zonsondergang. Hieronder nog enkele foto’s van de ietwat speciale aankomst in de haven. Wij stonden in de mast en maakten foto’s van onze collega skiërs die in de mast voor ons stonden. Wat ze daar precies deden? Check dan ook het filmpje dat zelfs op Dumpert terecht is gekomen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in