Nieuwsalert per mail ontvangen

10 wintersport feiten die je nog niet wist

wintersport feiten

Wintersportredacteur

Elk jaar weer publiceert onderzoeker Laurent Vanat het ‘International Report on Snow and Mountain Tourism’. In het rapport staan vele cijfers en heel veel interessante wintersport feiten. Wil je de volgende verjaardag even pronken met je wintersportkennis? Lees dan ook deze feiten even, die helpen je vast en zeker scoren.

1. In China ontstonden alleen in 2017 al 57 nieuwe skigebieden

De wintersportmarkt in China is flink groeiende. De skigebieden schieten als paddestoelen uit de grond en de bevolking gaat massaal de latten op.

2. Er zijn skigebieden in 67 landen ter wereld

Op dit moment zijn er 67 landen waar je kunt skiën in ‘gewone’ skigebieden. Als je daarbij nog de gebieden optelt waar je kunt gras-skiën, waar je ‘dry slopes’ hebt of de gebieden die geen lifttoegang hebben, dan komt dat aantal nog boven de 100 uit.

3. Over de hele wereld vind je 80 actieve indoor skihallen

Voor ons is het heel normaal om even een paar uurtjes te kunnen skiën in bijvoorbeeld SnowWorld, SnowPlanet, Skidôme, of De Uithof. Dat is echter niet zo heel vanzelfsprekend. Wij hebben alleen in NL al zo’n 10 procent van allee indoor skihallen ter wereld. En dat voor zo’n klein landje. Er bestaan overigens nog veel meer indoor skihallen, maar niet alle skihallen bleken rendabel en daardoor zijn er al veel niet meer in gebruik.

4. Het totaal aan skigebieden wereldwijd komt in 2018 op 2.131

Op dit moment bestaan er verspreid over de wereld 2.131 skigebieden waar geskied kan worden. Meer dan een derde daarvan ligt in de Alpen. Dat aantal is aan verandering onderhevig, door faillisementen en door het ontstaan van nieuwe skigebieden zoals in China.

 

5. 80% van de grote skigebieden ligt in de Alpen

In het rapport van Vanat wordt een skigebied als groot beschouwd als het meer dan 1 miljoen skidagen per jaar telt (het aantal dagen dat er door alle personen in totaal geskied wordt). Dat zijn er in totaal 51 en daarvan ligt 80% in de Alpen. De lijst van deze grote skigebieden vind je hier.

6. Ter wereld zijn er ongeveer 130 miljoen skiërs

En dat nummer stijgt, voornamelijk dankzij de ontwikkelingen in Azië en Oost-Europa. Er zijn landen die wel veel skiërs hebben, maar geen skigebieden. Daarvan zijn wij een goed voorbeeld. Nederland telt circa 1 miljoen skiërs, maar er is geen berg te bekennen.

7. Het grootste indoor skicentrum ter wereld staat in China

Op 30 juni 2017 opende Wanda Harbin Snow Park z’n deuren. Hoewel er langere indoor skipistes zijn in Europa is het totale sneeuwoppervlak van het skicentrum het grootste ter wereld. Opvallend feitje is dat het in de regio waar het skicentrum staat buiten regelmatig kouder is dan binnen. De skipiste moet daar dan verwarmd worden tot net onder het vriespunt.

LEES OOK: Grootste indoor skihal ter wereld geopend

9. De topsnelheid op ski’s is 255 km/u.

Het record werd in maart 2016 gezet door Ivan Origone. Het vorige record stond op naam van zijn broer en was 253 km/u.

9. Het totaal aantal skiliften ter wereld is 26.334

Dat zijn er nogal wat! Van dit aantal vind je 39% in de Alpen, 17% in West-Europa (buiten de Alpen), 14% in Oost-Europa en Centraal-Azië, 16% in Amerika, 13% in Azië en Oceanië en de overige 1% elders.

10. Je kunt zomerskiën in juli en augustus op 12 gletsjers.

Wil je in juli of augustus op de latten staan in de echte sneeuw in de echte bergen, dan heb je niet veel keuze. Over de gehele wereld zijn er maar 12 gletsjerskigebieden die in die periode open zijn.

En, wat opgestoken van deze wintersport feiten?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in