Nieuwsalert per mail ontvangen

© skiinformatie.nl

10 wintersport feiten die je nog niet wist

Wintersportredacteur

Elk jaar weer publiceert onderzoeker Laurent Vanat het ‘International Report on Snow and Mountain Tourism’. In het rapport staan veel cijfers en heel veel interessante wintersport feiten. Wil je de tijdens de volgende verjaardag even pronken met je wintersportkennis? Lees dan ook deze feiten even, die helpen je vast en zeker scoren.

1. China heeft de meeste indoor skihallen

De wintersportmarkt in China groeit flink. In 2017 alleen al ontstonden maar liefst 57 nieuwe skigebieden. Het land heeft de meeste indoor skihallen ter wereld: 26 stuks.

2. Er zijn skigebieden in 67 landen ter wereld

Op dit moment zijn er 67 landen waar je kunt skiën in ‘gewone’ skigebieden. Als je daarbij nog de gebieden optelt waar je kunt gras-skiën, waar je ‘dry slopes’ hebt of de gebieden die geen lifttoegang hebben, dan komt dat aantal boven de 100 uit.

3. Over de hele wereld vind je 90 actieve indoor skihallen

Voor ons is het heel normaal om even een paar uurtjes te kunnen skiën in bijvoorbeeld SnowWorld, SnowPlanet, Skidôme, of De Uithof. Dat is echter niet zo heel vanzelfsprekend. Wij hebben alleen in NL al zo’n 10 procent van allee indoor skihallen ter wereld. En dat voor zo’n klein landje. In totaal zijn er 100 indoor skihallen, waarvan 90 ook echt gebruikt worden. China heeft het grootste aandeel in het totaal.

4. Het totaal aan skigebieden wereldwijd komt neer op 2084

Op dit moment bestaan er verspreid over de wereld 2084 skigebieden waar geskied kan worden. Maar liefst 37% daarvan ligt in de Alpen. Dat aantal is aan verandering onderhevig, door faillisementen en door het ontstaan van nieuwe skigebieden, zoals in China.

 

5. 80% van de grote skigebieden ligt in de Alpen

In het rapport van Vanat wordt een skigebied als groot beschouwd als het meer dan 1 miljoen skidagen per jaar telt (het aantal dagen dat er door alle personen in totaal geskied wordt). Dat zijn er in totaal 51 en daarvan ligt 80% in de Alpen. De lijst met de top 50 grootste en populairste skigebieden vind je hier.

6. Ter wereld zijn er ongeveer 130 miljoen skiërs

En dat nummer stijgt, voornamelijk dankzij de ontwikkelingen in Azië en Oost-Europa. Er zijn landen die wel veel skiërs hebben, maar geen skigebieden. Daarvan zijn wij een goed voorbeeld. Nederland telt circa 1 miljoen skiërs, maar er is geen berg te bekennen.

7. Het grootste indoor skicentrum ter wereld staat in China

Op 30 juni 2017 opende Wanda Harbin Snow Park z’n deuren. Hoewel er langere indoor skipistes zijn in Europa is het totale sneeuwoppervlak van het skicentrum het grootste ter wereld. Opvallend feitje is dat het in de regio waar het skicentrum staat buiten regelmatig kouder is dan binnen. De skipiste moet daar dan verwarmd worden tot net onder het vriespunt.

LEES OOK: Grootste indoor skihal ter wereld geopend

9. De meeste mensen gaan op wintersport in de Alpen

Van de ruim 400 miljoen wintersportvakanties gaat maar liefst 44% naar de Alpen. Leuk om te weten is dat slechts 15% van de skiërs uit de Alpen komt. Het merendeel is afkomstig uit West-Europa en Amerika. Beide 24%.

9. Het totaal aantal skiliften ter wereld is 26.109

Dat zijn er nogal wat! Van dit aantal vind je 39% in de Alpen, 16% in West-Europa (buiten de Alpen), 14% in Oost-Europa en Centraal-Azië, 16% in Amerika, 14% in Azië en Oceanië en de overige 1% elders.

10. Je kunt zomerskiën tussen juni en september op 15 gletsjers.

Wil je in de zomer op de latten staan in de echte sneeuw in de echte bergen, dan heb je niet veel keuze. In de Alpen en Noorwegen zijn 15 gletsjerskigebieden open in die periode (12 stuks in juli/augustus). Vroeger, in de 80’s en 90’s, lag dat aantal veel hoger. Toen waren er maar liefst 40 zomerskigebieden.

Lees ook: Deze skigebieden zijn alleen in de zomer open.

En, wat opgestoken van deze wintersport feiten?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in