Nieuwsalert per mail ontvangen

Zullen er in de toekomst nog gletsjers bestaan?

Het smelten van het poolijs is een onderwerp waar dagelijks over gesproken wordt. Wetenschappers hebben het dan meestal over het smelten van het poolijs, maar ook in de Alpen hebben we ijs dat het hele jaar door blijft liggen: ‘Gletsjers’. Wetenschappers merken ook een duidelijke vermindering van gletsjer ijs in de Alpen. Heeft dit consequenties voor de wintersporters onder ons, of kan vroegtijdige sneeuwval de gletsjer op tijd herstellen?

Het vormen van gletsjer ijs is een langdurig proces. Dikke sneeuwlagen onder de grote ijsmassa worden door het gewicht verdicht aan de onderkant van het ijs. Uiteraard is dit niet in een fase gerealiseerd. De sneeuw aan de onderkant van de gletsjer wordt omgezet in ‘firn’. Door de enorme druk van de grote ijsmassa zorgt er voor dat er een korrelige ijsmassa gevormd wordt (firn). Na een lange tijd wordt firn omgezet in wit gletsjerijs. Veel mensen kunnen de witte ijsmassa wel voor zich zien. Een indrukwekkend beeld dat je niet snel vergeet.

Hier een video waar je duidelijk kan zien dat tijdens de zomer op sommige plekken het gletsjer ijs al aan het verdwijnen is:

Wintersporters zullen in de winter tot nu toe weinig last ondervinden van het afnemende gletsjer ijs. Het is te hopen voor de gletsjergebieden dat in de maand oktober de eerste bulken sneeuw zullen vallen, zodat er een goede basislaag ontstaat.

Tot nu toe is er dus nog niks aan de hand, maar voor de toekomst is dit wel een zorgwekkende ontwikkeling…

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in