Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zo is een wintersport in Zwitserland op dit moment

© Daan Onderwater

Wintersportredacteur

Het winterseizoen in de Alpen is inmiddels volop aan de gang en ondanks de coronaregels trekken vele Nederlanders naar de skigebieden. Ook in Zwitserland genieten landgenoten op het moment van een heerlijke vakantie in de sneeuw. Wij vroegen naar de ervaringen van een wintersport in Zwitserland in coronatijd en wat blijkt: het is bijna wintersport als vanouds. Dus wil je binnenkort naar Zwitserland? Dit kun je verwachten.

De ene na de andere sneeuwfoto zie ik voorbij komen op m’n social media en het lijkt bijna een normale winter te zijn. Ook als ik de verhalen hoor en m’n eigen ervaringen mee pak, kan ik zeggen dat er op zich ook niet zoveel veranderd is. En daar is Daan het met me eens. Hij is op het moment in Breuil-Cervinia, het skigebied op de grens van Italië en Zwitserland en gelegen aan de voet van de bekende Matterhorn.

“Wintersport in Zwitserland is zeker goed te doen”

Ik vroeg Daan hoe het was om in Zwitserland op wintersport te zijn. Ondanks dat hij in Italië verblijft, krijgt hij te maken met de Zwitserse coronamaatregelen omdat het gebied op de grens ligt. “Ik ben deze week op wintersport in Breuil-Cervinia, waar we het grootste gedeelte van de tijd skiën in het Zwitserse deel. Voor vertrek waren we goed voorbereid en hadden we alle papieren, mondkapjes en QR-codes bij ons. De skipas haalden we bij een automaat en in de liften dragen we een mondkapje. In stoeltjesliften is een buff of stoffen mondkapje prima, in de gesloten gondels moesten we wel echt een FFP2-mondkapje op. Maar ondanks de regels is de sfeer erg goed, zowel in het skigebied als in de restaurants en berghutten. Après-ski is er natuurlijk in een andere vorm, maar met een beetje muziek en goed gezelschap is het even goed heel gezellig. Kortom, als je je mondkapje en QR-code bij je hebt, is een wintersport in Zwitserland zeker nog goed te doen!”

Zelf was ik laats in de Silvretta Arena Ischgl – Samnaun. Ook dit skigebied ligt op de grens, maar dan op die van Oostenrijk en Zwitserland. Ik kan me vinden in de woorden van Daan, want inderdaad: een buff in de stoeltjesliften was voldoende. Dat scheelde toch weer elke keer het mondkapje op en af doen. Verder moest ik in de berghutten in het Zwitserse deel ook m’n QR-code laten zien. Kleine moeite en ik had het er graag voor over.

“Hier en daar controle, maar niet overal”

We horen wisselende verhalen uit verschillende skigebieden. In het ene gebied wordt overal streng gecontroleerd en in het andere gebied bijna nergens. Hoe was dat tijdens jouw vakantie? Daan vertelt: “Onderweg hadden we geen controle op de negatieve test, maar van kennissen hoorde ik weer andere verhalen. Dat wisselt dus per dag en moment. Bij de stoeltjesliften werden mensen hier en daar eraan herinnerd dat ze een mondkapje op moesten doen, maar niet bij elke lift. Bij de gondels waren ze daarentegen wel streng, daar moesten we echt een FFP2-mondkapje op. Verder werd er bij verschillende restaurants om onze QR-code gevraagd of stond er een zuil waar we deze konden scannen. Qua controle viel het dus wel mee.”

“Het is gezellig druk”

Voor een deel van de wintersporters vormen de extra maatregelen geen probleem. Volgens Daan was het gezellig druk in het gebied en waren de wachtrijen minimaal. Voor de lift stond een korte wachtrij en tijdens de lunch op de berg moest hij af en toe even wachten voor het buffet. Verder valt het mee met de drukte en kan iedereen zijn of haar gang gaan.

wintersport in zwitserland
© Daan Onderwater

Coronamaatregelen Zwitserland

Daan was in de nieuwjaarsweek op wintersport in Zwitserland en had dus te maken met verschillende maatregelen. Maar zoals we inmiddels weten, niets is zo veranderlijk als de coronasituatie en de bijbehorende regels. Check daarom altijd voor vertrek de regels in het wintersportland waar jij heen gaat. Via de button hieronder vind je de coronamaatregelen voor je skivakantie in Zwitserland, die houden we up-to-date met alle veranderingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in