Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Zeer koude maandag en dinsdag voor Osttirol

Wintersportredacteur

Wat weer betreft is het dit seizoen behoorlijk extreem in Osttirol. Van de ene na de andere gigadump tot de zeer koude temperaturen van gisteren en vandaag. Op meerdere plaatsen daalde het kwik ’s ochtends tot ver onder de – 20 °C!

Koudste temperatuur sinds 3 jaar

Wederom ligt er weer een meteorologisch zwaartepunt in Osttirol. Dit keer komt de sneeuw er niet met bakken uit de hemel, maar is de temperatuur zeer laag. De Oostenrijkse weerdienst ZAMG heeft vandaag en gisteren in meerdere gebieden zeer lage temperaturen gemeten. In St. Jakob in Defereggen werd gisteren zelfs de koudste temperatuur sinds drie jaar voor een bewoond gebied in Oostenrijk gemeten. Het was daar – 24,2 °C. De laatste keer dat het in een bewoond gebied in Oostenrijk zo koud was, was in februari 2018.

Lang geleden

In veel andere dorpen in Osttirol is het alweer een tijdje geleden dat het er voor het laatst zo koud is geweest. In Lienz mat men een temperatuur van -23,5 °C. De laatste keer dat het hier zo koud was, was in 1987. Sinds het begin van de metingen in 1934 is het er maar 11 keer zo koud of kouder geweest. Het record van -25,8 °C in 1963 is nog niet verbroken. Overigens zijn dit soort lage temperaturen niet ongewoon. Volgens de ZAMG is het om de twee/drie jaar ergens in Oostenrijk kouder dan -24 °C. Ook vanochtend daalde het kwik weer tot ver onder het vriespunt. In Hermagor werd een temperatuur van -22,3 °C gemeten.

Ook in andere landen erg koud

Overigens is het niet alleen in Oostenrijk erg koud. Zwitserland meldde gisteren voor meerdere gebieden Siberische temperaturen. Op de Glattalp daalde het kwik zelfs naar -34,5 °C!

En ook buiten de Alpen zijn de afgelopen dagen lage temperaturen gemeten. In Spanje werden vorige week al meerdere temperatuurrecords verbroken en ook vandaag is het daar op veel plaatsen erg koud. Mijn tante die in Zuid-Spanje woont, stuurde me een uur geleden een foto van dat ze moest krabben. Dat is daar zeer ongewoon!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in