Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersportkleding: uitleg 3-lagensysteem

Wintersportredacteur

Als je vaak in de sneeuw te vinden bent, ken je het belang van goed functionerende kleding. Een nadeel van goede kleding is dat er vaak een flink prijskaartje aan hangt. Als je experts vraagt wat zij adviseren, hoor je vaak de term laagjessysteem voorbijkomen. Dit systeem bestaat uit 3 lagen: de basislaag, de tussenlaag en de buitenlaag.

De kleding uit het laagjessysteem heeft allemaal zijn eigen functie. Een basislaag houd je droog door je transpiratievocht zo snel mogelijk af te voeren, een tussenlaag zorgt dat je je warmte niet te snel verliest en een buitenste laag om beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij vooral aan wind, regen en sneeuw.

Basislaag – Thermokleding

Een essentiele laag binnen het laagjessysteem is de basislaag. Dit wordt niet voor niets de basislaag genoemd. Deze laag zorgt er namelijk voor dat het vocht opgenomen wordt en snel wordt afgevoerd. Hierdoor koel je tijdens het zweten niet af. Thermokleding moet daarom goed aansluiten op je lichaam en gemaakt zijn van een stof die vocht kan afvoeren. De keuze van materiaal is hierbij dan ook erg van belang. Katoen heeft de eigenschap dat het vocht vasthoudt, terwijl merinowol vocht afvoerende werking heeft. Merinowol zou dus een geschikt materiaal zijn voor de basislaag.

› Thermokleding van Poederbaas: dames / heren
Thermokleding van DAKA
Bekijk ook het aanbod van Bever
Alle thermokleding van Duijvestein

Isolatielaag

Voor de warmte draag je een isolerende tussenlaag. Hierin zijn verschillende types te vinden. Er bestaan isolatiejasjes met een donzen vulling (de warmste), een kunststof vulling (iets minder warm) en de nog iets minder warme fleece-vesten. Ook binnen de fleece-vesten zit weer onderling verschil. Je hebt namelijk technisch fleece, dit materiaal is te herkennen aan de gladde buitenkant en zachte binnenkant, en het klassieke fleece-vest. Het technisch fleece biedt meer bewegingsvrijheid aan de drager omdat er ook wat stretch in is verwerkt. Deze laag moet losjes rondom het lichaam vallen. Kies er daarnaast voor dat er zo min mogelijk ritsen in deze laag zitten, hier kun je namelijk warmte door verliezen.

› Isolatielaag van Poederbaas: dames / heren
Isolatiekleding van DAKA
Bekijk ook het aanbod van Bever
Alle isolatiekleding van Duijvestein

Waterdichte laag

De buitenste laag is waterdicht, waardoor deze je beschermt tegen regen en sneeuw. Ook heeft deze laag een ventilerende werking, waardoor je het niet té warm krijgt. Binnen deze categorie vind je veel prijsverschillen. De prijs wordt bepaald door de waterdichtheid en de ademendheid van de jas. De waterdichtheid van een jas wordt aangegeven met een zogenaamde waterkolom. Hoe hoger de waarde is, hoe meer waterdruk het materiaal kan weerstaan. Voor een goede waterdichte jas heb je een waterkolom van minimaal 10.000 mm nodig.

In sommige gevallen staat erbij dat een jas Gore-Tex bevat. Bij deze jassen kun je er vanuit gaan dat deze voldoende waterdicht zijn, ze hebben namelijk een waterkolom tot 28.000 mm. De duurdere jassen bevatten een waterdicht membraan, dit is een duurzamere variant van waterdichtheid. Bij de goedkopere jassen wordt er gebruik gemaakt van een waterdichte laag aan de buitenkant van de jas, maar deze laag slijt er uiteindelijk vanaf. De membranen zijn daarnaast ook meer ademend dan de waterdichte lagen aan de buitenkant van de jas.

Wintersportkleding van DAKA
Bekijk ook het aanbod van Bever
Alle wintersportkleding van Duijvestein

Accessoires

Warmte verlies je het snelste bij de uiteinden van het lichaam: het hoofd en nek, de handen en de voeten. Zorg er tijdens winterse omstandigheden dat deze lichaamsdelen altijd goed beschermd zijn. Dit kan met behulp van een goede muts, degelijke schoenen, warme sokken en waterdichte handschoenen. Let er bij de schoenen op dat deze voor de waterdichtheid zijn voorzien van het eerder genoemde Gore-Tex. Dit geldt ook voor je handschoenen. Voor warme sokken kijk je of er wol in verwerkt zit, dit geldt hetzelfde voor de muts.

Uitverkoop accessoires

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in