Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit zijn de coronamaatregelen in Italië voor de winter 2021/2022

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

LET OP: Dit artikel wordt niet meer ge-update. De laatste updates over corona en wintersport houden we bij in ons liveblog. Voor meer informatie over de coronamaatregelen voor een wintersport in Italië verwijzen we je door naar Nederlandwereldwijd.nl en de website van de Italiaanse overheid.

In dit artikel vind je een overzicht van de coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden tijdens een wintersport in Italië. Net als veel andere landen werkt ook Italië met de zogenaamde Green Pass, oftewel het bewijs (QR-code) van jouw coronastatus (getest, genezen, gevaccineerd). Voor veel plekken is de Super Green Pass verplicht, ook wel bekend als de 2-G-regel. Op andere plekken heb je vanaf 1 april ook toegang als je voldoet aan 3-G.

Daarnaast zijn er nog andere regels waar je tijdens je skivakantie in Italië rekening mee moet houden. Hoewel Italië momenteel de regels aan het versoepelen is, heb je nog altijd met bepaalde maatregelen te maken. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Coronamaatregelen wintersport in Italië

Met welke coronamaatregelen voor een wintersport in Italië je rekening moet houden deze winter? We zetten de regels hieronder voor je op een rijtje. Deze gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

  • In Italië geldt op veel plekken de 2-G-regel. Vanaf 1 april heb je weer toegang tot bepaalde gelegenheden als je voldoet aan 3-G. Onder andere restaurants, bars, openbaar vervoer en openluchtevenementen zijn nu toegankelijk met een 3-G-bewijs, ook wel de ‘Green Pass’ genoemd. Bioscopen, theaters, concertzalen, zwem- en wellnesscentra, sportscholen, discotheken en gezondheidsinstellingen zijn alleen toegankelijk met de ‘Super Green Pass’, oftewel 2-G. Alleen supermarkten, apotheken en gezondheidsinstanties zijn toegankelijk zonder Groene Pas. Voor iedere inwoner ouder dan 50 jaar geldt een vaccinatieplicht.
  • Toeristen hoeven voor toegang tot accommodaties vanaf 1 april geen coronapas meer te tonen. Ook kunnen zij vrij gebruik maken van de zwem- en/of wellnessfaciliteiten.
  • Er zijn in skigebieden speciale routes die de onderlinge minimale afstand van 1 meter garanderen. Deze looproutes zijn duidelijk aangegeven op borden, hetzelfde geldt voor de geldende coronamaatregelen.
  • Binnen ben je verplicht een mondkapje te dragen.
  • In gondels en stoeltjesliften met een kap is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.
  • De ramen in gondels moeten open blijven.
  • Eten en drinken in de skiliften is verboden.
  • Voor gesloten liften, oftewel gondels en stoeltjesliften met weerkap, geldt dat maximaal 80% van de capaciteit mag worden gebruikt, open liften mogen wel volledig opgevuld worden.

Je vaccinatiebewijs is 6 maanden geldig na twee prikken. Heb je een booster gehad? Die is voorlopig nog onbeperkt geldig. Ook het herstelbewijs is na 6 maanden na besmetting geldig.

Inreisregels Italië

Voor het inreizen in Italië heb je een Digitaal Corona Certificaat (DCC) nodig, wat neerkomt op de 3-G regel. Met je persoonlijke coronabewijs in je CoronaCheck-app dien je te kunnen aantonen dat je gevaccineerd, genezen of negatief getest bent.

Après-ski open in Italië

Traditionele après-ski is mogelijk in Italië. Je hoeft niet langer op je plaats te blijven zitten, maar je mag een drankje halen aan de bar en de dansvloer is open. Het dragen van een mondkapje is verplicht, behalve als je aan tafel zit of op de dansvloer staat. Het capaciteitslimiet voor overdekte après-ski bars staat op 50%, voor buiten staat die op 75%. Voor toegang tot de après-ski dien je in het bezit te zijn van een Super Green Pass (genezen of gevaccineerd).

Mogelijk afschaffing coronapas vanaf mei

Vanaf 1 april is er weer meer mogelijk voor ongevaccineerden en heb je ook met een negatief testbewijs weer toegang tot onder andere de horeca en het openbaar vervoer. Voor toeristen is er flink versoepeld: voor toegang tot hotels en andere accommodaties hoeft er geen coronapas meer getoond te worden. Daarnaast geldt er overal nog een FFP2-mondkapjesplicht. De huidige regels gelden tenminste tot en met 30 april. Vanaf mei denkt de Italiaanse regering erover het coronabewijs af te schaffen.

Wintersport in Italië en corona

Bovenstaande maatregelen gelden voor bezoekers, maar tijdens je vakantie zul je zien dat er nog meer veranderingen doorgevoerd zijn. Zo zitten de medewerkers van de kassa’s nog achter plastic schermen en waar dit niet mogelijk is, draagt het personeel ook een FFP2-mondkapje. Bovendien vind je door het hele gebied borden met de geldende coronamaatregelen in Italië in verschillende talen en zijn er nog ontsmettingsmiddelen aanwezig. Verder worden liften in gebouwen alleen gebruikt als het echt noodzakelijk is en worden alle openbare ruimtes goed geventileerd. Op deze manier hoopt Italië een veilig seizoen te organiseren voor alle nationale en internationale wintersporters.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in