Nieuwsalert per mail ontvangen

Winterbanden: tijd om te wisselen?

Nu het naseizoen begonnen is en koning winter langzaam maar zeker vertrekt komen de zomerbanden weer in zicht. Voor de meestewintersporters is het namelijk alweer wachten op het volgende seizoen. Maar wát is nou het juiste moment om de wintersloffen om te wisselen voor het zomerse type? 

Hét moment bestaat simpelweg niet. Zo is het deze week voorjaar in Nederland, maar voor aankomende week worden er weer winterse omstandigheden voorspeld. Wel is het zo dat winterbanden hun bekende voordelen slechts hebben bij winterse omstandigheden. Buiten die winterse omstandigheden ben je met de winterband al snel in het nadeel, wat ten koste gaat van de veiligheid. Het is het verstandigst om de winterbanden te wisselen wanneer de temperaturen structureel boven de 7 graden liggen. En ook wanneer de (winterse) neerslag afneemt ben je met de zomerband beter af. Buiten deze omstandigheden slijt de winterband meer, produceert hij meer geluid en zorgt hij voor een hoger brandstofverbruik ten opzichte van de zomerband.

Veel mensen kiezen ervoor om met hun winterbanden die bijna versleten zijn ‘door te rijden’. Doe dit absoluut niet: de remweg wordt aanzienlijk verlengd bij hoge temperaturen waardoor de veiligheid in het geding komt. Zorg dus tijdens ieder jaargetijde voor het juiste schoeisel onder je vierwieler, het is immers het enige contact met het wegdek. Maak dan ook tijdig een afspraak bij de dealer voor de winter-zomerwissel, er wordt namelijk weer topdrukte verwacht.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in