Welke uitrusting heb je nodig om te kunnen freestyle skiën?

Freestyle skiën is een aparte tak van het traditionele skiën en vraagt daarom ook om een andere uitrusting. Denk aan speciale freestyle ski’s, maar ook aan rugbescherming. Bovendien maken freestylers gebruik van kortere skistokken en soms laten ze die zelfs helemaal achterwege. Op deze pagina lees je alles over de uitrusting die je nodig hebt om te kunnen freestyle skiën.

Wat is freestyle skiën?

Freestyle skiën is een unieke variant op het traditionele skiën, waarbij het draait om het maken van tricks en sprongen tijdens de afdaling. Kracht, techniek en creativiteit zijn drie kenmerken die iedere freestyle skiër bezit. Deze bijzondere tak van de wintersport kan bijna overal worden uitgevoerd, maar vindt voornamelijk plaats in het funpark, op een buckelpiste of in een halfpipe. Enkele uitzonderlijke gevallen begeven zich ook off-piste. Hier maken ze zelf schansen of gebruiken ze de obstakels van moeder natuur voor hun tricks. Alles over freestyle skiën lees je hier.

Freestyle skiën met de juiste uitrusting in een funpark
Freestyle skiën wordt steeds populairder!

Deze uitrusting heb je nodig bij het freestyle skiën

Freestyle skiën is anders dan het traditionele pisteskiën en vraagt daarom om een andere uitrusting. Een goed paar freestyle ski’s is geen overbodige luxe en dat geldt ook voor bescherming. We lichten de complete freestyle-uitrusting hieronder voor je uit. Klik op de link om snel naar een bepaald onderdeel te gaan.

Freestyle ski’s

Ook met gewone pisteski’s kun je het funpark betreden. Je kunt met deze ski’s prima een aantal tricks uitvoeren op de obstakels. Ben je na een paar lines helemaal verkocht en wil je je wagen aan het professionele freestyle skiën? Of ben je op zoek naar een paar ski’s waarmee je wat meer kunt ‘spelen’? Dan is een paar freestyle ski’s geen overbodige luxe. Freestyle ski’s zijn speciaal ontwikkeld voor deze tak van de skisport. Ze verschillen zowel in lengte als in gewicht van een traditionele pisteski en worden gekenmerkt door ’twintips’. Dit wil zeggen dat zowel de voor- als achterkant van de ski’s omhoog staan. Het doel hiervan is dat een freestyler niet alleen voor-, maar ook achteruit kan skiën. Kijk maar eens naar de ski’s van HEAD op de afbeelding hieronder.

Freestyle ski's uitrusting freestyle skiën
© HEAD

Rugbescherming

Freestyle skiën is niet zonder gevaar. De kans dat je tijdens het leren en uitoefenen van bepaalde sprongen of tricks valt, is relatief groot. Daarom dragen de meeste freestyle skiërs tijdens het beoefenen van deze sport een goede rugbeschermer. Deze zorgt er enerzijds voor dat de klap die je lichaam opvangt tijdens de landing minder groot is en anderzijds dat je rug in de mate van het mogelijke gespaard blijft. Belangrijk is dat je je wel beseft dat dit een hulpmiddel is, maar dat een rugbeschermer geen garantie biedt op dat je geen ernstig letsel oploopt tijdens een eventuele val. Naast een rugbeschermer kun je ook kiezen voor arm- en schouderbescherming. Vooral bij de discipline skicross is dit noodzakelijk!

Korte skistokken

De meeste freestyle skiërs skiën met korte skistokken of zelfs helemaal zonder. Afhankelijk van de discipline die de freestyle skiër uitoefent, wordt de keuze gemaakt tussen skiën met of zonder skistokken. Bij de dicipline ‘moguls’ zijn ze bijvoorbeeld verplicht. Tijdens deze wedstrijden vormen skistokken een belangrijk onderdeel van de technische uitvoering. Voor amateurs is dit overigens niet belangrijk. Veel freestylers laten skistokken in het funpark lekker achterwege. Dan zitten ze ook niet in de weg tijdens het maken van een ingewikkelde sprong. Verder is het vaak een stijlkeuzen. Sommige wintersporters vinden freestylen er beter uitzien zonder stokken. Je kunt dus stellen dat het vaak ook gaat om een persoonlijke voorkeur.

Freestyle skischoenen

Speciale skischoenen zijn geen echte vereiste bij het freestyle skiën. Eigenlijk kun je op iedere skischoen freestyle skiën. Dit hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Wel zijn er verschillende merken die zich specialiseren in het maken van unieke skischoenen voor het freestyle skiën. Full Tilt Boots is daar een mooi voorbeeld van. Freestyle skischoenen zijn net wat flexibeler dan traditionele skischoenen en hebben meer demping in de zool, waardoor je landing na een grote sprong iets wordt verzacht.

Helm

Nog altijd zie je veel freestyle skiërs zonder helm. Heel dom. Niet alleen is het dragen van een helm in veel funparks verplicht, een helm biedt ook bescherming aan je hoofd. Natuurlijk is er nooit een garantie op dat je geen ernstig letsel kunt oplopen met helm, maar het is wel een stuk veiliger.

Lawine-uitrusting

Ga je freestyle skiën in het off-piste gebied? Ga dan nooit op stap zonder de juiste lawine-uitrusting. Dit gebied wordt niet gezekerd of gecontroleerd en de kans op lawines is altijd aanwezig. Zorg daarom altijd voor de juiste lawine-uitrusting. Die bestaat uit de volgende onderdelen:

Lawine-uitrusting: lawineschep, lawinesonde en lawinepieper
Ga nooit zonder de juiste lawine-uitrusting freestylen in het off-pistegebied!

Leren freestyle skiën?

Wil je graag leren freestyle skiën? In de meeste wintersportbestemmingen kun je tegenwoordig ook met een skileraar het funpark betreden. Hij of zij kan je de eerste kneepjes van het vak bijbrengen. Veel skigebieden beschikken tegenwoordig over een speciaal luchtkussen. Hiermee kun je oefenen op je sprongen en trics, maar een zachte landing is gegarandeerd.

Daarnaast beschikken ook veel indoor skihallen in Nederland over een aantal obstakels. Hier kun je prima je eerste ervaring opdoen! Uiteraard kun je ook hier met een skileraar aan de slag. Wie weet daal jij straks als een professional af in het funpark!

Belangrijk: regels in het funpark

Niet alleen op de piste, maar ook in het funpark gelden regels. Deze zijn nog niet overal centraal geregeld en dus bepaalt het skigebied welke van toepassing zijn. Je vindt deze regels normaal gesproken bij de ingang van het funpark. Veel zijn hetzelfde, maar er kunnen ook verschillen zijn. Check dit daarom dus altijd even voordat je je waagt aan een afdaling. In ieder geval gelden hier de FIS pisteregels. De overige regels in een funpark vind je hier.

funpark

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?