Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Weerwaarschuwingen in de Alpen: windstoten met orkaankracht

Wintersportredacteur

Niet alleen in Nederland geven de weerdiensten weerwaarschuwingen deze week, ook in de Alpen. In Nederland waarschuwt het KNMI voor gladheid, in de Alpen is de wind op het moment een reden om voor te waarschuwen. Daarbovenop valt er veel sneeuw in veel skigebieden, waardoor het weer niet zo vriendelijk is.

Weerwaarschuwingen in bijna heel Europa

In bijna heel Europa worden vandaag weerwaarschuwingen afgegeven. In Engeland, net zoals in Nederland, voor sneeuw en ijs, in Frankrijk voor veel neerslag, in delen van Duitsland zelfs voor overstromingen, maar ook wordt er veel voor wind gewaarschuwd. De kaart van Meteoalarm, waar de weerwaarschuwingen in Europa op getoond worden, laat verschillende kleuren zien.

Wind met orkaankracht

Vooral in het noorden van de Alpen waait een stevige wind. In Oostenrijk en Zwitserland hebben de weerdiensten code geel voor de wind afgegeven. Het waait hard, met windstoten van maximaal 110 kilometer per uur in Zwitserland en van 90 kilometer per uur in Oostenrijk. In Duitsland verwacht de nationale weerdienst nog hardere windstoten in het zuiden van het land, tot wel 130 kilometer per uur. Daar kleurt de waarschuwingskaart zelfs oranje en rood.

Houd rekening met sluitingen van skiliften

Skigebieden in de stormachtige regio’s gaan er dan ook vanuit dat sommige liften moeten sluiten vanwege de wind. In Oberstdorf-Kleinwalsertal en bij de Zugspitze zijn meerdere liften al dicht. Ook de komende dagen blijft het flink waaien. Ben jij nu aan het skiën? Houd er dan rekening mee dat verbindingsliften dicht kunnen gaan door de wind. Misschien waait het in het dal niet eens, maar op de bergtoppen kan het hard waaien. Zorg er dus voor dat je nog terug kunt komen naar het dorp waar je verblijft.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in