Nieuwsalert per mail ontvangen

Wat is waar over de lengte van de skipistes?

De winterkriebels beginnen te komen en de meeste wintersporters gaan opzoek naar de wintersportbestemming voor dit jaar. Het grootste skigebied met de langste afdalingen is in veel ogen ook het beste skigebied. Discussies over het totaal aantal pistekilometers is sinds juli vorig jaar een punt ter discussie. Het ene wintersport gebied beweert dat er 300 kilometer aan skipistes zijn en een ander beweert dat zij beschikken over 200 kilometer. Niet alle landen zijn blij met deze hermeting.

Skipistes

De afgelopen winter was er grote ophef over de resultaten die uitgekomen zijn over het totaal aanbod aan pistekilometers. Uit dit onderzoek is gebleken dat Mayrhofen 20 procent minder pistekilometers zou bezittenn dan wordt gepromoot.  De grootste verandering zou te vinden zijn in het aantal rode pistekilometers. Jarenlang claimde het gebied 94 kilometer aan rode pistes te beheren, maar nu blijkt dit maar 63 kilometer te zijn. Opvallend was ook dat er geen 20 kilometer aan zwarte pistes aanwezig was, maar iets meer, 29 kilometer.

Naar aanleiding is er een grootschalig onderzoek ingesteld naar de werkelijke hoeveelheid pistekilometers in skigebieden. Hieruit is gebleken dat niet alleen Mayrhofen er naast zat, maar elk skigebied zijn eigen richtlijnen hanteerde.

De uitkomsten van dit onderzoek hadden te maken met de wijze waarop de pistes gemeten worden. Skigebieden gebruiken verschillende meetmanieren, waardoor er geen eenduidige richtlijn gehanteert wordt. De pistes moeten van boven naar beneden gemeten te worden, maar in veel skigebieden gebeurde dit anders. Sommige gebieden hebben brede pistes dubbel zoveel pistekilometers gegeven, omdat deze op verschillende manieren genomen kan worden.

Er zijn al verschillende pistes in Tirol die de hermeting hebben ondergaan. Voorbeeld is het Zillertal waar 181 kilometer werd gemeten. Nader onderzoek liet zien dat dit in totaal ‘maar’ 88,3 kilomter is. Ook de Stubaier gletsjer pronkte met 110 kilometer aan piste wat achteraf 62 km bleek te zijn.

Er moet dus één bepaalde methode komen waarop de pistes in alle gebieden gemeten moeten worden. In heel Oostenrijk zijn deze maatregelen al ingevoerd en hebben veel skigebieden een hermeting ondergaan. Zwitserland en Frankrijk hebben al aangegeven niet blij te zijn met dit onderzoek en nemen de maatregelen voor hermeting dan ook niet serieus.

 

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in