Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Walvissen spotten en skiën vanuit het Storfjord Hotel

Wintersportredacteur

Op 40 minuten rijden van het Noorse vliegveld bij Ålesund vind je halverwege een helling in Skodje het Storfjord Hotel. Het uitzicht op het Fjord, de unieke historische bouwstijl en de rustieke bosrijke omgeving doet je alle zorgen vergeten. Bovendien is het hotel de perfecte plek als basis voor een avontuurlijke winter(sport)vakantie. En dit zijn niet enkel reclamepraatjes, ik heb het zelf mogen ervaren.

Tot voor kort dacht ik dat mijn ideale wintersporthotel aan de piste zat, zodat ik direct in de ski’s kon klikken en op pad kon. Sinds mijn reis naar Noorwegen met Visit Norway is dit ideaalbeeld veranderd. Een winter(sport)vakantie kan namelijk veel meer omvatten dan enkel skiën in een skigebied. En daarvoor ligt het Storfjord Hotel op de juiste plek. In het grote Noorwegen zijn afstanden afleggen met de auto de normaalste zaak van de wereld. Het Stranda skiresort dat op een uur rijden ligt, is dan ook om te hoek en de reis daarnaartoe met de veerboot is adembenemend. Maar in Noorwegen is er veel meer te zien dan alleen het skiresort. Denk aan de mooie stad Ålesund, pak de tourski’s er eens bij of ga walvisspotten. Wij deden dat, en meer.

Wij hadden het geluk een groep orca’s te spotten

Maar genoeg over de omgeving, de activiteiten en de mogelijkheid om een helikoptertransfer naar het vliegveld te boeken, nu iets over het hotel. Want behalve de ligging zijn de sfeer in het Storfjord Hotel en de uniek bouwstijl de eigenlijke redenen voor dit artikel.

Rijdend over een bergweg in Skodje doemen er ineens een enkele houten gebouwen op in het bos die honderden jaren oud lijken te zijn. Niets is echter minder waar, want het hotel opende pas in 2007 zijn deuren en niet lang daarvoor werd het gebouwd. De historische looks zijn te danken aan de oud-Noorse ‘Lafta’ constructiewijze, die maakt geen gebruikt van moderne machinerie en zeer milieuvriendelijk is. Het hotel is gebouwd door vakmannen die het werk precies zo doen als hun vaders en vele vaders voor hen. Het oog voor detail is niet te missen.

De 23 kamers zijn van alle luxe voorzien en zijn vooral groot. Je spreekt dan ook eigenlijk niet over kamers, maar over woonkamers met een bed erin. Dat is ook wat het management je wil laten ervaren, een huiselijk gevoel. Ze noemen zich dan ook meer dan een host, voor hen ben je een gast in hun huis. En eerlijk waar, zo voelt het ook als je daar bent. Een voorbeeld: op weg naar het walvis spotten vertelde de eigenaresse dat de taxi voor ons klaarstond. Attent, zeker omdat we daar niet om gevraagd hadden. Wat meteen opviel was dat de taxichauffeur wel veel over de omgeving en het hotel wist. Wat bleek? De vriendelijke ‘taxichauffeur’ was de eigenaar van het hotel.

Na een nachtje slapen in de kamer waarvan ik zou willen dat het mijn huis is ben ik verkocht. Opstaan met uitzicht over een fjord en wat frisse berglucht opsnuiven voordat je aan het ontbijt zit, daar kan ik wel aan wennen. En over het diner en de wijn durf ik niet te veel te schrijven, want dan worden jullie echt jaloers. Ik denk niet dat ik ooit zo’n mals stukje rendiervlies heb gegeten.

Dus, heb je eens een weekendje over? Noorwegen is niet veel verder dan de Alpen, denk er eens over na. En vergeet dan het Storfjord Hotel niet. Ook zakelijk is het hotel interessant, want er zijn meerdere conference rooms te vinden die in precies dezelfde rustgevende stijl zijn gebouwd.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in