Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Waar op letten bij de aankoop van ski’s

Wintersportredacteur

Sinds de introductie van de carve ski in 1993 is er op skigebied een hele hoop veranderd. De betekenis van het woord carven is eigenlijk ‘snijden’ van de bocht. De reden waarom de carve ski’s  zijn ontwikkeld is voornamelijk de snelheid en het gemak waarmee je een bocht kunt maken. In vergelijking met de ouderwetse ski’s (de rechte lat) is een carve ski compleet anders. Bij het aankopen, komen er dus ook andere dingen kijken.

Vroeger was het normaal om met je benen dicht bij elkaar te skiën. Door de carve ski is die stijl gedeeltelijk van de pistes verdwenen. Bij het carven moeten de benen uit elkaar staan om optimale druk uit te kunnen oefenen op je ski’s. De overgang van normale ski naar carve ski mag dus ook wel een skirevolutie genoemd worden.

Ski’s kun je in drie groepen verdelen:

  • Allround groep
  • Wedstrijd groep
  • All Mountain ski’s

Allround groep:
Ongeveer 80% van de wintersporters bevinden zich in deze groep. Deze ski’s zijn, in een mooi woord gezegd, vergevingszindelijker. De ski’s corrigereren fouten van het persoon die erop skied. Deze groep is in te delen in prijscategorieën.

– Beginners €200-400
– Gevorderde €300-500
– Top performers €400-600

Wedstrijd groep:
Tijdens een wedstrijd komen er grote snelheden kijken. Hierdoor moet je een hoop controle hebben over de ski’s. Eén van de elementen die dan komen kijken is stijfheid en zwaarte van de ski’s. Hierdoor heb je meer controle bij grotere snelheden. Ook hier kun je weer prijscategorieën van elkaar onderscheiden.

– Slalom ski’s €399-699
– Super G ski’s €400-800
– Afdaling ski’s €500-800

Als beginnende skiër moet je in deze categorie niet kijken.

All Mountain Groep:
Skiërs die wel van snowparken houden, niet terug deinsen voor offpistes die komen in deze categorie terecht. Deze doelgroep heeft vaak bredere carve ski’s. Daarnaast is de All Mountain Groep voorzien van Twintip ski’s. Dit zijn ski’s die aan beide kanten oplopend is. Hierdoor kun je ook achterstevoren neerkomen.

De trend op dit moment is dat alle ski’s breder onder de schoen worden. Daarnaast zijn mensen vaak geneigd om korte ski’s te kopen (hierdoor kun je tenslotte makkelijker bochten maken). Echter, komt dit niet altijd ten goede van de ski’s. Koop dus niet altijd maar korte ski’s omdat iedereen dat doet. Laat je goed adviseren door een specialist!!

Conclusie:
Let er dus goed op bij welke specialist je advies vraagt. Het is verstandig om gewoon in Nederland ski’s te huren. In het buitenland is de taal anders en kunnen er misverstanden ontstaan. De keuze van de ski’s bepalen het plezier tijdens je vakantie. Een ski is hetzelfde als een jas. Het moet goed passen. Aan de prijsklasse van een ski kun je vaak de kwaliteit van de ski herleiden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in