Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vier toerskiërs overleden in Frankrijk na lawine

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Gisteren gebeurde er een heftig lawine-ongeluk in Frankrijk. Vier wintersporters zijn overleden en drie zijn gewond geraakt. De lawine werd getriggerd boven het dorpje Mont-Dore in het gebied Val d’Enfer in de regio Auvergne op 1600 meter hoogte.

Lawine in Frankrijk

Op zondag was een groep Franse toerskiërs onderweg in de regio. De groep bestond grotendeels uit inwoners uit de regio en de meesten waren bekend in het gebied. De wintersporters waren goed uitgerust met lawinepiepers en andere benodigdheden voor buiten de officiële pistes. Ook was er een berggids mee. Toch trof het noodlot hen. Een lawine werd getriggerd en deze bedolf de groep onder de sneeuw. Er gold gisteren een lawinewaarschuwingsniveau van 3 in de regio. Dit betekent dat er aanzienlijk risico is op lawines. De sneeuwdump en harde wind van de afgelopen dagen zorgden voor een onzeker sneeuwdek. De lawine vond plaats op een extreem steile plek.

Grote zoekactie

Rond 13.30 uur ontving de alarmcentrale een oproep. Ongeveer vijftig reddingswerkers kwamen in actie om de toerskiërs te zoeken. Met de hulp van lawinehonden en allerlei vrijwilligers is er lang gezocht. Na drie uur zoeken hebben de hulpdiensten drie gewonden en vier doden gevonden. De overleden toerskiërs zijn vier meter onder de sneeuw gevonden. Gisteravond rond 17.30 uur is de zoektocht gestaakt nadat alle wintersporters gevonden waren.

Persconferentie

Zondagavond werd er een persconferentie gehouden met betrekking tot dit incident. De burgermeester zei: “Helaas is de berg sterker dan wij. Dit is een tragedie die je niet wilt meemaken.” Hij verzekerde dat hij er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat een dergelijk incident niet meer gebeuren. “We stropen onze mouwen op.” De politie doet nu onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval.

In de persconferentie werd ook gevraagd om uiterste voorzichtigheid in de bergen. Ook de komende dagen is het sneeuwdek nog instabiel op sommige plekken!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in