Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

VIDEO: afdalen van een van de steilste pistes ter wereld, Black Wall

© Germain_Favre-Felix

Wintersportredacteur

Aan het begin van het winterseizoen schreven we al over deze bijzondere piste. Toegang tot de Black Wall in het Zwitserse Les Diablerets/Glacier 3000 is pas sinds maart 2023 weer mogelijk. De gitzwarte piste was al jaren niet meer toegankelijk en door een nieuwe tunnel, die dwars door de berg gaat, nu weer wel! In deze video kun je zien hoe bizar het is om van een van de steilste piste ter wereld af te dalen.

Black Wall in Les Diablerets/Glacier 3000

De Black Wall behoort tot de drie steilste pistes ter wereld die geprepareerd zijn en ligt in Les Diablerets/Glacier 3000. Het is een extreme piste en je kunt hier sinds maart 2023 weer afdalen. Sinds 1999 was de piste niet meer toegankelijk en daar is verandering in gebracht. De piste is ooit aangelegd in 1963, maar door de bouw van een andere lift werd de toegang moeizaam. Alleen via een ijzig en smal tussenpad vanaf de top van de Sex Rouge was de piste bereikbaar. Een route die niet geheel zonder risico’s was. Daarop heeft het skigebied in 1999 besloten de piste te sluiten. Vijf jaar geleden kwam echter het idee om de Black Wall weer nieuw leven in te blazen en inmiddels is de constructie klaar. Op 20 maart 2023 is de piste officieel ingewijd.

De nieuwe tunnel

De nieuwe constructie om bij de piste te komen is een bijzondere. De tunnel heeft een lengte van 265 meter, is 3 meter hoog en 2,5 meter breed. Daarmee is het de langste skitunnel van Zwitserland. In de tunnel ligt een indoor skitapijt. Binnen een minuut zijn de skiërs/snowboarders met de nieuwe tunnel op 3000 meter. Deze investering van 2,5 miljoen CHF maakt het mogelijk voor wintersporters om zich weer te wagen aan de zeer uitdagende zwarte afdaling. 

Feiten & cijfers van de Black Wall

Zou jij het aandurven om van deze bizarre zwarte piste af te dalen? Even voor je eigen beeld, het steilste gedeelte van deze piste is steiler dan stukken op de bekende Harakiri, Streif en Black Ibex. Dit zijn enkele cijfers van de Black Wall:

  • Skigebied: Les Diablerets/Glacier 3000
  • Naam: Pierres Pointes, Black Wall
  • Maximale helling: 46 graden, 104%
  • Lengte: 3 km
  • Beginpunt: 3000 meter
  • Eindpunt: 1546 meter (dalstation in Col du Pillon)

Durf je te kijken?

Hoe het is om bovenaan deze Black Wall te staan? Dat kunnen we je laten zien via deze video uit het skigebied. Ook zie je heel duidelijk hoe makkelijk het is om met de nieuwe tunnel bij het begin van de piste te komen. Overweeg jij een wintersport naar dit Zwitserse skigebied om een poging van de Black Wall te wagen?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in