Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veel weerstand tegen uitbreiding skigebieden in Tirol

Oude Krimml-x-Press

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Meer en meer mensen komen in opstand tegen de uitbreiding van de skigebieden in Tirol. Vorige maand nog werden er 168.000 handtekeningen ingezameld als protest tegen de verbinding tussen het Ötztal en het Pitztal en nu stelt Liste Fritz, een burgerforum uit Tirol, voor om een verbod van vijf jaar in te stellen tegen de uitbreidingen. Het parlement zal dit verzoek tijdens het debat in juli bespreken. Als ze het goedkeuren, heeft dat grote gevolgen voor de skigebieden in Tirol

“Nu is de natuur aan de beurt”

Van verschillende kanten komt protest tegen het samenvoegen en uitbreiden van skigebieden. Markus Sint, hoofd van Liste Fritz, vertelt aan ORF.at: “De ruim 90 skigebieden en meer dan 1000 liften in Tirol zijn op het moment meer dan genoeg.” Het burgerforum heeft daarom een aanvraag ingediend bij het parlement om vijf jaar lang het bouwen van liften en uitbreiden van skigebieden te verbieden. “We hebben niet op elke plek een lift nodig”, aldus Sint. De Alpenvereniging sluit zich daarbij aan. “Nu is de natuur aan de beurt”, zegt voorzitter Andreas Ermacora. “Je ziet dat de natuur het door de klimaatverandering zwaar te verduren heeft. En hoe meer de mens zich ermee bemoeit, hoe erger het wordt.” aldus Ermacora.

Op dit moment al strenge regels

Hoewel er veel protest en weerstand is tegen nieuwe liften en uitbreiding van skigebieden, kan de regering van Tirol het verzoek moeilijk goedkeuren. Een bouwverbod is juridisch namelijk niet mogelijk. Bovendien zijn de wettelijke voorschriften voor de uitbreiding van een skigebied al zeer streng. Op dit moment liggen er dan ook maar twee aanvragen. Er loopt een milieueffectenrapportage in Osttirol en een kleine aanvraag in Tirol. Een van de coalitiepartners vraagt om een nieuw liftprogramma op te stellen. Het huidige programma loopt over twee jaar af en is opgesteld op basis van een compromis binnen de coalitie. Op dit moment worden adviezen verzameld voor nieuwe regels. Na het debat in juli moet er meer duidelijk zijn.

Liftindustrie niet blij

Geen verrassing natuurlijk, maar de liftindustrie is niet blij met het mogelijke verbod op uitbreiding van skigebieden en de bouw van nieuwe liften. Franz Hörl, voorzitter van de liftbedrijven in Oostenrijk, is zelfs verontwaardigd: “Het is complete onzin en niet nodig om hier verandering in te brengen. Als ze nu een nieuw programma opstellen waarbij we vijf jaar lang niet mogen bouwen, verliezen we internationaal nog meer dan we nu al doen.” vertelt hij aan ORF.at. Ze hebben wel al aangegeven geen nieuwe skigebieden te willen bouwen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in