Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tot wel 8 meter sneeuw in de Zwitserse Alpen op de Gotthardpas

Gotthardpas

Sfeerbeeld: © Schweiz Tourismus/Ivo Scholtz

Wintersportredacteur

Rond deze tijd van het jaar zijn de medewerkers van de bergpassen hard bezig om de wegen sneeuwvrij te maken. Onder andere op de Stelviopass, Timmeljoch Hochalpenstraße en de Großglockner Hochalpenstraße reden en rijden sneeuwruimers af en aan de afgelopen maanden. Ook op de Gotthardpas in Zwitserland is de klus dit jaar groot. Er is onwijs veel sneeuw gevallen op hoogte in deze regio en nu liggen er sneeuwhopen tot 8 meter dik!

Gotthardpas nog gesloten

Er ligt ongelofelijk veel sneeuw in de Zwitserse Alpen op hoogte. Vooral op de Gotthardpas (26 kilometer lange Alpenweg die de Zwitserse plaatsen Andermatt en Airolo verbindt) zijn de omstandigheden extreem. Volgens de weerwebsite wetteronline.ch ligt er op sommige plekken wel 8 meter sneeuw. Dit is flink meer dan de afgelopen jaren. Volgens een weerexpert zijn deze hoeveelheden niet verrassend. Een koud front uit Italië bracht heel veel sneeuw met zich mee de afgelopen weken. Op hoogte werden nieuwe records gemeten qua temperatuur en deze sneeuw is niet zomaar weggesmolten.

Grote werkzaamheden

Medewerkers hebben de afgelopen vier weken hard gewerkt op de Gotthardpas om deze sneeuwvrij te krijgen voor de zomergasten. Voor eind mei willen ze de weg schoon hebben, maar dit jaar is dat een lastige klus. Door nieuwe sneeuwval en een hoog lawinegevaar is de situatie ingewikkeld. Veel andere bergpassen hebben met dezelfde omstandigheden te maken.

Lees ook: Lawine over Timmelsjoch Hochalpenstraße tijdens sneeuwruimen

Indrukwekkende beelden

Op weeronline.ch zijn ook beelden van de Gotthardpas gedeeld. De sneeuwwanden zijn meters hoog en de plekken waar de sneeuw nog ligt, zien er surrealistisch uit! Ook op de Nederlandse weerwebsite Weer & Radar wordt er over de hoeveelheden bericht. Bekijk alle beelden ›››

Stand van zaken bij de bekende bergpassen:

  • Großglockner Hochalpenstraße: grotendeels geopend sinds eind april
  • Silvretta Hochalpenstraße: nog gesloten, geen datum bekend
  • Timmelsjoch Hochalpenstraße: nog gesloten, geen datum bekend
  • Stelviopas: nog gesloten, geen datum bekend
  • Grimselpas: naar verwachting vanaf 15 juni geopend
  • Grote Sint-Bernhardpas: nog gesloten, geen datum bekend
  • Furka-pas: geplande gedeeltelijke opening 29 mei

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in