Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Grote schoonmaak aan de gang op de Stelviopas

Wintersportredacteur

Ondanks de nog flinke sneeuwval van de afgelopen tijd zijn, wordt er al even hard gewerkt op de bergpassen om deze sneeuwvrij te krijgen. Het zomerseizoen staat voor de deur en delen van de Alpenwegen liggen nog onder een dikke laag sneeuw. Op de Stelviopas gaat deze grote schoonmaak voorspoedig. Het gaat zelfs zo goed dat de opening van het zomerskiseizoen waarschijnlijk vervroegd wordt.

Sneeuwvrij maken Stelviopas

Om het zomerskigebied Stilfser Joch te bereiken, moet je over de bekende Stelviopas. Op de Stelvio gletsjer ligt een skigebied waar je alleen in de zomermaanden kunt afdalen. De Stelviopas bereikt een hoogte van 2758 meter en om deze reden is deze weg in de winter gesloten. Er valt simpelweg te veel sneeuw om de weg schoon en veilig te houden in de wintermaanden. In de lente begint de grote schoonmaak en wordt de weg sneeuwvrij gemaakt. Op dit moment ligt er zo’n drie meter sneeuw op de Stelviopas.

Ingewikkelde taak

Het sneeuwvrij maken is niet zomaar gedaan. Bij de grote hoeveelheid sneeuw, die al maanden onaangeraakt is, kunnen lawines spontaan ontstaan. Met grote sneeuwschuivers en sneeuwfrezen wordt de weg aangepakt. Medewerkers onderzoeken het terrein tussendoor of er gevaren zijn en of de dreiging van potentiële lawines weggenomen kan worden. Dit jaar is er nog een extra uitdaging, sinds maart heeft het regelmatig gesneeuwd op hoogte in de wintersportlanden.

Opening zomerskigebied

Het skigebied op de Stelvio gletsjer wordt geopend zodra de weg sneeuwvrij is. Voor nu staat de geplande openingsdatum op 1 juni. Maar, volgens de directeur staat alles klaar en is een vervroegde opening dus mogelijk zodra de weg schoon is. Het zomerskigebied blijft open tot waarschijnlijk 3 november, de sluitingsdatum is afhankelijk van de omstandigheden.

➡️ Bekijk hier een paar recente beelden van het sneeuwvrij maken van de bergpas!

Zomerskigebied Stilfser Joch

Stilfser Joch, ook wel bekend als Passo dello Stelvio, ligt tussen de 2758 en 3450 meter in Italië op de top van de Stelviopas. In dit skigebied komen enkele van de beste wedstrijdskiërs ter wereld om te trainen voor volgend seizoen. Maar het skigebied is ook geopend voor de reguliere wintersporter. In totaal kun je hier als alles open is skiën op 8 geprepareerde pistes. De moeilijkheidsgraad verschilt tussen rood en blauw. Er is één rode piste en de rest is blauw. Ook zijn er 6 liften en verschillende langlauftrails, toerskiroutes en een snowpark aanwezig op de Stilfser Joch.

Webcams: zo is het nu

Op dit moment valt er nog meer sneeuw in het zomerskigebied en op de bergpas! Dat maakt het sneeuwruimen niet gemakkelijker…

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in