Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tol op de Fernpass lijkt nu definitief

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De Fernpass is al jaren een veelbesproken onderwerp in Oostenrijk. De route is een groot knelpunt voor het verkeer in Tirol en hiervoor wordt al jaren een oplossing gezocht. Wel tol, geen tol? Wel een tunnel of geen tunnel? Maatregelen worden al langere tijd overwogen. In 2018 werd besloten dat in 2021 een tunnel gebouwd zou worden, deze is er alleen nog niet gekomen. Nu lijkt er een volgende stap te zijn genomen. In de toekomst moet je namelijk zeer waarschijnlijk tol op de Fernpass betalen.

De Fernpass

De Fernpassstraße is een belangrijke tweebaansweg over de Fernpass. Deze is gelegen vlak over de Duitse grens in de buurt van de Tiroler Zugspitz Arena. Het is een van de meest gebruikt Alpenpassen om naar de skigebieden in Oostenrijk te komen. Om deze reden is er hier in het hoogseizoen en op de wisseldagen altijd een grote kans op file. Om deze verkeersdrukte te reguleren worden er al jaren plannen gemaakt in de Oostenrijkse regering.

Tunnel op de Fernpass

De 1.3 km lange Fernpass-tunnel zou veel problemen moeten oplossen. De coalitiepartijen in Oostenrijk zijn het eens dat deze tunnel er moet komen, alleen de details zijn nog niet vastgelegd. Zal de tunnel er dan ooit toch nog komen?

Tol op de Fernpass

Om de Fernpasstunnel te kunnen financieren, zijn de ÖVP en SPÖ tot het plan gekomen dat tolheffing op de Fernpassroute een goed idee zou zijn, zo meldt de Tiroler Tageszeitung. De tunnel kost ongeveer 100 miljoen euro aan investering en er wordt verwacht dat de tolheffing jaarlijks 50 miljoen euro moet opleveren. Met twee jaar tolheffing op de Fernpass zou de financiering van de tunnel in feite dus veiliggesteld kunnen worden. De lokale bevolking zou dan uitgesloten worden voor de tol op de Fernpass.

Daarnaast worden de inkomsten van de tol op de Fernpass anders ingezet. Het is de bedoeling dat ook andere verkeersprojecten aangepakt zullen worden om de bevolking te ontlasten. Ook wordt er gehoopt op een vermindering van het verkeer op de Fernpass door de tolheffing. De tol zou het rijden over deze bekende bergpas minder aantrekkelijk moeten maken.

Reacties op dit besluit

De reacties op de bouw van de tunnel en het heffen van tol op de Fernpass zijn niet allemaal positief. Zo zou de nieuwe tunnel bijvoorbeeld het verkeer alleen maar verplaatsen naar de Zirler Berg. Ook wordt er geopperd dat de tolheffing een uitzichtloze zaak is. Door de kostenstijging zou de tunnel volgens tegenstanders alleen maar duurder worden. Of de tunnel er werkelijk gaat komen is nog maar afwachten. En wanneer de tolheffing in zal gaan? Dat weten we nog niet.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in