Nieuwsalert per mail ontvangen

Toerskiën en freeriden in Portes du Soleil

Afgelopen januari mocht ik de sneeuw in Portes du Soleil ontdekken. Het skigebied is het grootste ter wereld en is verdeeld over Frankrijk en Zwitserland. Het gebied kenmerkt zich door de vele zonuren en zijn uitgestrekte ligging. In dit artikel vertel ik jullie hoe ik het bezoek aan Portes du Soleil heb ervaren.

Slechte start

Op de planning stond een bezoek van vijf dagen waarbij ik Les Gets, Morzine en Châtel zou gaan bezoeken. Reizen deed ik per vliegtuig en taxi waardoor ik optimaal gebruik kon maken van de tijd. Hoewel Les Gets – het eerste dorp dat ik aan zou doen – erg sneeuwzeker is, zat het gebied voor wat betreft de sneeuw nogal in de hoek waar de klappen vielen. Het voorseizoen in december was erg tegengevallen en het was nog maar de vraag hoe ‘ideaal’ de omstandigheden bij mijn bezoek zouden zijn. Bij aankomst op het vliegveld van Genève (Zwitserland) viel de relatief hoge temperatuur al op en ook de sneeuw langs de toegangswegen lieten lang op zich wachten. Toch wat teleurstellend waar het namelijk de bedoeling was om veel te skitouren en te freeriden.

les gets

Pistes rammen

De sneeuw om te freeriden lag er niet, dus werd het programma gewijzigd. Er moet gezegd worden dat de pistes, ondanks de temperatuur en weinige sneeuwval van de laatste weken er gewoon goed bij lagen. Top dus. De eerste dag heb ik in Les Gets flink wat hoogtemeters met het touren kunnen maken om met een voldaan gevoel naar bed te kunnen gaan. De volgende dag stond in het teken van kilometers maken, pistes rammen richting Morzine. Zoals je inmiddels wel van Frankrijk weet, zijn de pistes breed en lang en kan een skiër van ieder niveau zich vermaken.

En toen was er sneeuw – freeriden dus!

Dag drie en vier waren het hoogtepunt van mijn bezoek aan het Portes du Soleil. Op woensdag vertrokken we vanuit Morzine onder begeleiding van een gids tourend naar “Refuge des Tinderets” in de Abondance. Een berghut op bijna 1500 meter compleet afgezonderd van de bewoonde wereld.Maar niet voordat we kennis hadden gemaakt met de culinaire hoogstandjes uit het centrum van Morzine. Ik zou eenieder werkelijk waar aanraden om een bezoeken te brengen aan La Chamade. Je kunt hier gaan zitten in je ski outfit, maar om enigszins in de toon te blijven zou ik wat knaps aantrekken. Als je er dan toch bent, check dan meteen even de kaasbar een verdieping lager. Ik beloof je, je kijkt je ogen uit. Inmiddels was de regen die voorspeld was overgegaan in sneeuw en viel er al snel 40 cm van dit witte goud. Intensief was het zeker, maar absoluut de moeite waard.

ski touren skitoer

Ondanks een aantal houtkachels waren de spullen verre van droog, maar dat mocht de pret niet drukken. Immers hadden we verse sneeuw, zaten we op 1500 meter en was er een strakblauwe lucht voorspeld. We besloten verder omhoog te gaan touren om daarna wat sneeuw te doen opwaaien. Dit was nu al de kers op de taart en we hadden nog een dag over! Vrijdag sloten we af in Châtel, wederom onder begeleiding van een ervaren gids hebben we het gebied rondom Châtel verkent en flink wat sporen achter gelaten. Dit keer gebruikmakend van de liften. Wederom zon, hoe kan het ook anders, strakke pistes, blije wintersporters en mooie poedervelden.

Alles bij elkaar opgeteld is Portes du Soleil een werkelijk wintersport paradijs en dan hebben we alleen nog maar drie onderdelen van het totale gebied bezocht. In vergelijking liggen de prijzen in Frankrijk gemiddeld hoger dan in Oostenrijk. Maar waar een wil is, is een weg, ook voor wintersporters met een kleiner budget zijn er mogelijkheden om naar Frankrijk te gaan.

Tips

  1. Als je besluit richting bovengenoemde regio’s te gaan en je hebt die fijne brede pistes wel eens gezien, twijfel dan niet om een gids in te huren (vraag in Châtel naar Anthony Bovard). Zij weten werkelijk waar zelfs aan het einde van de dag nog plekken te vinden zijn waar nog geen spoor gezet is. Die extra investering gaat zich gegarandeerd driedubbel terug betalen.
  2. Tot slot moet ik niet vergeten om te vertellen dat er meer is dan sneeuw. Wij Nederlanders staan misschien bekend om onze kaas maar die Fransen kunnen er ook wat van! Voor een goede kaasfondue moet je echt naar Frankrijk. En als je dan toch in de buurt van de Abondance bent, vergeet dan niet om de locale kaas te bestellen… “Abondance”
kaas abondance

Extra informatie over de bezochte dorpen

Les Gets ligt op 1172 meter en is daarmee erg sneeuw zeker. Het is een van de acht Franse dorpen dat deel uitmaakt van Portes du Soleil. Het dorp beschikt over een fijne mix van authentieke chalets en mooie nieuwbouw en is bij uitstek geschikt voor families. De hardcore skiliefhebbers zullen relatief snel klaar zijn in Les Gets, maar de sfeer, Apres-Ski mogelijkheden en de restaurants maken een hoop goed. Met een beetje locale informatie betreffende freeride mogelijkheden kun je overigens pareltjes van skitour en freeride plekken vinden.

Morzine, vanuit Les Gets bereikbaar op de ski’s ligt 172 meter lager. Het dorp is sfeervol met uitstekende restaurants. Het skigebied is erg allround en is daarom geschikt voor iedere wintersport liefhebber. Voor zowel beginners als de diehards is het goed toeven in Morzine. De liften liggen over het algemeen op loopafstand, heb je hier geen trek in dan kun je ook gebruik maken van de gratis skibussen.

Wellicht heb je het gezien, gelezen, gehoord of al meegemaakt, Morzine is veel meer dan een fijn skigebied, met mooie restaurants, uitstekende hotels. Ze zijn er namelijk enorm ambitieus. Afgelopen 23 juli kwam Ion Izaguirre als eerste over de streep tijdens de 20e etappe van de Tour de France. Overigens was dit niet de eerste keer dat zij de Tour binnen binnen haalden. Eveneens in 2003, 2006 en 2016 was Morzine het finish- en startdecor van de ronde door Frankrijk.

Châtel is het hoogste gelegen van de drie bezochte dorpen. Het dorpje waar de agrarische traditie sterk vertegenwoordigd is, getuige de verse Abondance kaas, doet enorm sfeervol aan. Waar vele skigebieden grote hotels en andere accommodaties uit de grond stampen, is dit niet het geval in dit authentieke dorpje. Overigens beschikt het dorp inmiddels wel over een hypermodern aquatic center. Voor wat betreft het skien kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten op in Chatel. Beginnende en gevorderde skiers zullen het goed naar hun zin hebben hier. Het ene moment zit je in Frankrijk om vervolgens zo Zwitserland in te glijden. Met Morgins en Avoriaz om de hoek is Chatel een ideaal startpunt voor een grote tocht op de lange latten.

Totaal aan kilometers piste in Portes du Soleil: 650 km, waarvan 170 km bestaat uit blauw, 380 km uit rood en 100 km uit zwart.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in