Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Tirol: negatieve coronatest nodig voor toegang tot skiliften + reiswaarschuwing

Wintersportredacteur

Wintersporters hebben in Tirol straks een negatieve coronatest nodig om toegang te krijgen tot de skiliften. Deze en 8 andere maatregelen zijn zojuist officieel door de deelstaat bekendgemaakt. Reden hiervoor is de toenemende verspreiding van de Zuid-Afrikaanse coronamutatie.

De eerder genoemde quarantaine is voorlopig van tafel, maar wel kunnen inwoners rekenen op strengere maatregelen.

Strengere maatregelen Tirol

Na weken van harde lockdown heeft Oostenrijk vandaag de eerste versoepelingen doorgevoerd. Niet-noodzakelijke winkels mogen weer open en met een negatieve PCR-test is ook een bezoek aan de kapper, masseur en schoonheidsspecialiste weer mogelijk. Helaas voor Tirol worden de maatregelen hier weer aangescherpt door de deelstaat. En dat ondanks het feit dat het aantal besmettingen daalt en de deelstaat op het gebied van de 7-daagse cijfers momenteel beter scoort dan het Oostenrijkse gemiddelde.

Zuid-Afrikaanse coronamutatie

Reden voor de strengere maatregelen is het toenemend aantal gevallen van de Zuid-Afrikaanse coronamutatie. Deze virusvariant, die voor het eerst in Zuid-Afrika werd ontdekt, is waarschijnlijk nog besmettelijker en lijkt ook minder goed op de huidige antilichamen uit vaccins te reageren. Sinds zondag is er door de regering van Tirol met het ministerie van Volksgezondheid overlegd over een pakket maatregelen om besmettingen met deze mutatie tegen te gaan. Eigenlijk zou daar gisteren meteen al duidelijkheid over moeten zijn, maar een akkoord werd niet bereikt. Daarom besloot Tirol nu zelf de teugels aan te trekken.

Coronamaatregelen in Tirol

Het pakket met nieuwe maatregelen omvat 9 punten. Die punten moeten ervoor zorgen dat eventuele besmettingen met de Zuid-Afrikaanse coronavirusmutatie in de toekomst worden voorkomen. Onder andere met een negatieve antigentest in skiliften. Een overzicht van de maatregelen:

  1. Strenge controles bij de grenzen op de nieuwe algehele regels die vandaag zijn ingegaan (registratieplicht en negatieve PCR-test).
  2. Strengere controles door de politie op naleving van de algehele coronaregels (mondkapjesplicht, afstand en het bezitters van tweede woningen)
  3. Nog meer maatregelen in bejaardentehuizen en verpleeghuizen.
  4. In het geval van een verdachte besmetting met een coronavirusmutatie pas na een negatieve PCR-test uit quarantaine. Dit geldt ook voor de contactpersonen.
  5. De bevolking moet bewust worden van de gevaren van de Zuid-Afrikaanse coronamutatie.
  6. Beperken van de mobiliteit: niet naar buiten als dit niet nodig is.
  7. Districten met een hoge 7-dagen-incidentie moeten massaal testen op corona. Elke positieve PCR-test wordt vervolgens getest op coronavirusmutaties.
  8. Negatieve antigentest voor iedereen die gebruik wil maken van de skiliften.*
  9. Dagelijkse evaluatie en voortdurende coördinatie van de huidige situatie.

* Op dit moment is de negatieve antigentest nog niet nodig om skiliften te gebruiken.

Negatief reisadvies voor heel Tirol

Kort na aankondiging van dit maatregelenpakket, sprak de Oostenrijkse regering een reiswaarschuwing voor heel Tirol uit. Er wordt opgeroepen om niet-noodzakelijke reizen naar de deelstaat te vermijden. De regering roept verder iedereen op die de afgelopen twee weken in Tirol is geweest, zich te laten testen. Inwoners van Tirol wordt daarnaast dringend gevraagd zich eerst te laten testen, voordat zij de deelstaat verlaten.

Update: Mensen mogen Tirol vanaf 12 februari alleen verlaten met een negatieve coronatest die niet ouder is dan 48 uur. Deze regel is 10 dagen geldig en geldt niet voor Osttirol.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in