Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Delen van Oostenrijk mogelijk in quarantaine door mutaties coronavirus

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In Oostenrijk en dan met name Tirol, zijn de afgelopen weken meerdere mutaties van het coronavirus gedetecteerd. De toenemende verspreiding van die mutaties gaat naar alle waarschijnlijkheid leiden tot strengere maatregelen in delen van Oostenrijk. ORF.at meldt dat de kans aanwezig is dat complete deelstaten in quarantaine moeten en dus worden afgesloten van de buitenwereld.

Heel Tirol mogelijk in quarantaine

Vooral Tirol staat bovenaan de lijst van deelstaten met veel coronavirus mutaties. De afgelopen weken zijn hier meerdere clusterbesmettingen van diverse mutaties vastgesteld. Eerst 27 gevallen van de Britse variant in Jochberg en daarna nog eens meer dan 20 gevallen van de Zuid-Afrikaanse variant in het Zillertal. Minister van Volksgezondheid, Rudolf Anschober, liet vandaag in een persconferentie weten dat de situatie zeer ernstig is en dat hij met experts om tafel gaat om alle opties te overwegen. Er is een speciaal programma met vijf punten opgesteld waarin de situatie wordt onderzocht. Het zou volgens hem zelfs kunnen dat de complete deelstaat in quarantaine moet en dus volledig wordt afgesloten van de buitenwereld.

Update: De gouverneur van Tirol, Günther Platter, heeft laten weten de situatie hoog op te nemen, maar heeft een mogelijke isolatie van Tirol afgewezen. Iedereen moet op zijn of haar hoede zijn, maar er is nog geen reden voor dit soort drastische acties. Wel wil hij de testcapaciteiten vergroten en moet bron- en contactonderzoek worden geïntensiveerd.

Officieel besluit op zondag

Een officieel besluit wordt op zondag genomen, voordat aanstaande maandag de eerste versoepelingen worden doorgevoerd. Viroloog Dorothee von Laer, van de Meduni Innsbruck, liet afgelopen woensdag al in een interview weten dat de situatie zeer kritiek is en dat de deelstaat het beste een maand in isolatie kan gaan om verdere besmettingen met de mutaties en clusterbesmettingen te voorkomen. Niet alle deskundigen die de regering adviseren zijn het met de viroloog eens. Andere partijen, zoals de SPÖ, vinden juist dat er direct actie ondernomen moet worden.

Wat deze maatregelen voor de Tiroler skigebieden betekenen, is nog niet bekendgemaakt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in