Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Super Green Pass: ook Italië voert 2-G-regel in

Wintersport in Italië

© Skiinformatie

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In Italië is gisteren groen licht gegeven voor de invoering van de Super Green Pass, oftewel de 2-G-regel. De regel gaat 6 december in en duurt in elk geval tot en met 15 januari 2022. Dat betekent dat mensen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn van corona, geen toegang meer krijgen tot onder andere sportscholen, restaurants, bars en discotheken. Daarnaast hebben ook de skigebieden te maken met nieuwe regels. Gebieden in witte en gele regio’s hanteren nog ‘gewoon’ de 3-G-regel, maar in oranje regio’s geldt vanaf 6 december ook de 2-G-regel voor skiliften. De regels gelden voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Italië maakt onderscheid tussen de Super Green Pass en de ‘eenvoudige’ groene pas, oftewel de 2-G- en 3-G-regel. Er zijn plekken waar de 3-G-regel blijft gelden, ongeacht de kleur van het gebied. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

2-G-regel in Italië

Vanaf 6 december geldt dat je voor onder andere restaurants, clubs en culturele instellingen de Super Green Pass moet laten zien. Oftewel, je moet kunnen aantonen dat je genezen of gevaccineerd bent. Voor de wintersport maakt Italië echter onderscheid tussen verschillende kleurcodes. Afhankelijk van de coronasituatie krijgt een gebied een bepaalde kleur: wit, geel, oranje of rood. Hierbij geeft code rood de meest ernstige situatie aan. In witte en gele gebieden geldt na 6 december 2021 de 3-G-regel. Dan is een negatieve test ook voldoende. Voor oranje gebieden moet je vanaf 6 december je Super Green Pass laten zien om aan te tonen dat je gevaccineerd of recent genezen bent. Kleurt een gebied rood, dan gaan de skiliften helemaal dicht. De kleur van de gebieden is te vinden op deze Italiaanse website.

3-G-regel voor hotels

Ondanks dat in de restaurants en bars vanaf 6 december te maken krijgen met een 2-G-regel, voert Italië voor hotels een 3-G-regel in. Tot nu toe golden er geen beperkingen om te verblijven in hotels. Daar komt vanaf 6 december dus verandering in. Dan moet je kunnen aantonen dat je gevaccineerd, genezen of getest bent om te blijven overnachten en van de voorzieningen gebruik te maken.

Vaccinatieplicht voor bepaalde sectoren

Behalve de Super Green Pass is gisteren ook akkoord gegeven voor een vaccinatieplicht voor bepaalde sectoren. Zo moeten schoolpersoneel, politie-agenten en militairen vanaf 6 december zich verplicht laten vaccineren. Hiermee breidt Italië de vaccinatieplicht die al gold voor zorgpersoneel uit. Voor mensen in de zorg komt een plicht tot het halen van een boosterprik.

Coronamaatregelen wintersport Italië

Bovenstaande maatregelen gelden vanaf 6 december, maar afgelopen week zijn al extra maatregelen ingevoerd voor de provincie Zuid-Tirol. Zo geldt hier vanaf 24 november een mondkapjesplicht voor binnen en buiten. Daarnaast is deze plicht in het openbaar vervoer aangescherpt naar een FFP2-mondkapjesplicht. Meer over de extra maatregelen in Zuid-Tirol en de andere coronamaatregelen waar je tijdens je wintersport in Italië mee te maken krijgt, lees je in het artikel hieronder.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in