Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Adrenalinekick met een Airboard!

Wintersportredacteur

Naast het skien en snowboarden zijn er in een wintersportgebied nog vele andere activiteiten te doen. Vorige week schreven wij een artikel over de enorme adrenalinekick die ontstaat bij de sport ‘tubing‘. Vandaag gaan we het hebben over de wintersportactiviteit “Airboard”. Mooie sprongen, veel snelheid of gewoon lachen met een groep vrienden. Airboard zorgt voor een heerlijke middag leedvermaak, waarbij de ski’s en snowboards even aan de kant gezet kunnen worden. Vrijwel alle skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italie en Duitsland kennen de sport en hebben de beschikking over een speciaal geprepareerd gedeelte op de piste om deze activiteit uit te voeren. Om blauwe plekken te voorkomen is het verplicht om kniebeschermers te dragen, een bril op te hebben en een helm te gebruiken. Bij de airboard dien je op je buik te liggen op een luchtkussen met aan de onderkant kunststof groeven. Deze groeven zorgen er voor dat er gestuurd kan worden. Bij alle parcours is er een mogelijkheid om kleine schanzen te nemen zodat je met luchtkussen en al de lucht in wordt geschoten.

De airboard is makkelijk mee te nemen tijdens een dagtocht skien, snowboarden of wandelen. Met de airboard naar beneden is te vergelijken met de traditionele slee, alleen worden er veel grotere snelheden mee bereikt. In de jaren ’40 werd er door Zwitser Joe Steiner al gekeken naar geschikte materialen om snelheid en controle te combineren.

Sturen:
Voor de veiligheid is het belangrijk dat de airboard goed te besturen is. Hoe werkt het? Als het lichaam precies recht op de airboard ligt gebeurt er niks. De druk op de groeven onder aan het board is gelijk verdeeld wat er voor zorgt dat je recht naar beneden gaat. Verplaats je het gewicht naar links of rechts dan ontstaat er meer druk op de rechter of linker groef, wat er voor zorgt dat er bochten gemaakt kunnen worden.

Remmen:
De airboard heeft geen beschikking over een rem. Door je knien en schoenen in de sneeuw te drukken kun je er voor zorgen dat de snelheid verminderd. Daarnaast kun je de airboard dwars gooien waardoor de groeven in tegengestelde richting komen te staan.

Wil je een rustige relax middag hebben dan is airboard niet de juiste activiteit. Het vergt een hoop energie, maar de adrenalinekick die je er voor terug krijgt is onbetaalbaar.

Kijk de volgende video’s voor een sfeerimpressie:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in