Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie

Speedskiën: hoe hard gaat dat?

Wintersportredacteur

Het is de op een na snelste niet-gemotoriseerde sport ter wereld. We hebben het hier over speedskiën. Snelheden waarmee je op de Nederlandse snelwegen je rijbewijs zou kwijtraken worden hier behaald. Wanneer jij dacht dat jouw speedtracker op wintersport hoge snelheden aangaf, heb je het mis.

Speedskiën

Speedskiën, de naam zegt het al, het is een tak binnen de skisport met als doel een zo hoog mogelijke snelheid te behalen. De wedstrijden binnen deze professionele sport worden georganiseerd door 2 verschillende organisaties, namelijk door de FIS en het Franse Ski de Vitesse. De wedstrijden van de FIS worden zo ingericht dat er een snelheidslimiet van 200 km/u is. Kan het dan nog harder dan 200 km/u? Jazeker! Bij de Franse organisatie gelden namelijk geen snelheidslimieten.

Lees ook: Topskiër traint bovenop een BMW M2

Het materiaal

Met een mooi paar ski’s uit de lokale wintersportwinkel ga je natuurlijk geen snelheden van boven de 200 km/u behalen. Bij speedskiën zijn er enkele regels aan het materiaal verbonden.

  • Ski’s moeten tussen de 2,20 en 2,40 meter lang, en 10 cm breed zijn. Inclusief bindingen mag alles maximaal 15 kg wegen. De bindingen moeten standaard zijn.
  • Schoenen zijn tijdens de race niet zichtbaar, omdat er aerodynamische kappen overheen zitten. Een paar mag niet meer dan 6 kg wegen.
  • Stokken zijn verplicht, wel worden deze speciaal gevormd naar het lichaam van de skiër.
  • Het skipak is samen met de helm het meest in het oog springende van een speedskiër. Het pak is vel gekleurd en gemaakt van synthetische stof. Er wordt bewust voor een felle kleur gekozen, zodat het pak bij warmte niet teveel uitzet. Onder het pak worden zogeheten stroomlijnkappen gedragen voor de aerodynamica.
  • De helm is niet te vergelijken met een normale skihelm. Deze wordt gemaakt van glasvezel of carbon en moet volgens de regels door een ring met een doorsnede van maximaal 40 cm passen.

Het wereldrecord

Als de snelheden die behaald worden hoger kunnen zijn dan 200 km/u, wat is het wereldrecord dan wel? Schrik niet, het record bij de mannen staat op naam van de Italiaanse Ivan Origone en is 254,958 km/u! De snelste dame op ski’s doet hier niet veel aan onder. Valentina Greggio, ook van Italiaanse afkomst, behaalde een snelheid van 247,083 km/u. Deze records werden behaald in het Franse Vars. Op een speciaal geprepareerde piste met een hellingsgraad van zo’n 70%.

Benieuwd hoe dat eruit ziet?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in