Nieuwsalert per mail ontvangen

Topskiër traint bovenop een BMW M2

Wintersportredacteur

Topsporters doen er alles aan om het snelste, het sterkste en de beste te zijn. Er worden dan ook de meest bijzondere trainingsmethodes bedacht. De Britse top skiër Jan Farrel heeft een unieke trainingsmethode om zichzelf voor te bereiden op het FIS Speed World Cupseizoen 2019.

180 km/u bovenop een BMW

Naast de standaard krachttraining legt hij veel nadruk op zijn Speed Ski-techniek. In plaats van zijn lichaamshouding te optimaliseren in een windtunnel, bindt hij zich met zijn ski’s vast bovenop een BMW M2. Met een snelheid van 180 km/u raast hij over het Jarama Circuit net buiten Madrid. Gedurende deze training kan hij voor een langere tijd in de racepositie blijven staan. Een afdaling tijdens de wedstrijden duren slechts 15 seconden. Met deze trainingsmethode kun je je spieren laten wennen aan de houding, waardoor het tijdens de wedstrijden makkelijker gaat.

Nieuwste technologiën

Farrell werkt ook samen met het innovatieve sporttrainingsteam van Iberian Sportech in Sevilla. Tijdens zijn trainingen maakt hij gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van sportanalyses. Met behulp van geavanceerde trainingsapparatuur versterkt het programma slecht gebalanceerde spiergroepen. Hierdoor kan Farrell kostbare honderdsten van een seconde op de Speed Ski-baan winnen.

 

Snelheidsrecord

Farrell komt dit seizoen van 7 tot 9 februari in Idre Fjäll in Zweden voor het eerst in actie. Hij gaat proberen zijn hoogst behaalde snelheid van 231,66 km/u te verbreken. Het snelheidsrecord in de sneeuw staat op naam van de Fransman Ivan Origone, hij behaalde een snelheid van 254,958 km/u

Vallen met ruim 240 km/u

Zoals elke sport is ook het speedskiën niet zonder gevaar. Als de skiërs onderuit gaan tijdens hun afdaling kunnen ze ernstige verwondingen oplopen. Ze gaan namelijk met zo’n 240 km/u onderuit. De Franse speedskiër Simon Billy ging tijdens een recordpoging onderuit en brak hierbij meerdere ledematen. Gelukkig kan hij het navertellen. In onderstaand artikel zie je zijn analyse van de crash.

Vallen met bijna 250 km/u op ski’s: zo ziet dat eruit

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in