Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skitocht in het begin van het Zillertal

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Groen en grauw begint de dag, in het dorpje Kaltenbach. In het begin van het Zillertal, gelegen op een hoogte van 558 meter. De sneeuwgrens is nog net zichtbaar onder het wolkendek dat rond het middenstation van de Hochzillertal-gondel hangt. Dit betekent dat de dalafdaling er vandaag niet in zit. Van het middenstation verder omhoog, stijgen we snel uit boven het wolkendek en maakt het afgegeven weerbericht zich waar: blauwe lucht en zonneschijn! Dit blijft het ook de hele dag en heeft voor prachtige vergezichten over het ruime Zillertal gezorgd.

Ook hier, in het Hochzillertal en Hochfügen, zijn de meeste pistes met kunstsneeuw tot leven gebracht. De sneeuwval van vorige week, had in het begin van het Zillertal ‘slechts’ 20 tot 40 cm sneeuw gebracht. Meer sneeuwval is zeer gewenst. Momenteel zijn er, met name in de schaduw gelegen pistes, compacte, harde en ijzige stukken. Houd hier dus rekening mee en pas je uitrusting hierop aan. Goed geslepen materiaal en een helm behoren tot de belangrijkste aanpassingen

Het skigebied van het Hochzillertal en Hochfügen heeft maar liefst 181 pistenkilometer, met een zeer variabel aanbod van blauwe, rode en zwarte pistes. In zuidelijke richting van het Hochzillertal zijn veel brede en zonnige pistes te vinden. Helemaal ´achterin´ het gebied is de rode 11, de ‘rennstrecke’. Deze wedstrijdpiste is zeker de moeite waard om te proberen vanwege de prachtige ligging en wat ook fijn is, is dat het hier over het algemeen wat minder druk is. Bij voldoende sneeuwval is hier ook een gave skiroute te vinden. Deze start op 1/3 van de rode 11 en loopt via het bos weer over op een piste die je naar Aschau brengt, een klein authentiek dorpje dalinwaarts. Informeer altijd goed naar de sneeuwcondities van skiroutes vóórdat je er aan begint. In dit geval is het ook handig om te informeren naar het tijdenschema van de bus.

Helaas waren nog niet alle pistes geopend of geprepareerd in het skigebied van Hochzillertal. Daarom vervolgde de skitocht richting het skigebied van Hochfügen. Via de blauwe piste ‘Z’, wat staat voor ‘Zentralstation’, is het mogelijk om weer snel en gemakkelijk naar het bergstation van de Hochzillertal-gondel te gaan, ofwel de dalafdaling als deze geopend is. Deze piste doorkruist zowat het hele gebied van het Hochzillertal en zorgt daardoor voor een goede infrastructuur in het gebied. Voor de richting Hochfügen sla je echter eerder af om met de Sonnenjet en de Wedelexpress op het hoogste punt van het skigebied te komen, 2501 meter. Vanaf hier beginnen drie lange, rode pistes de weg omlaag. Hier zijn ook twee skiroutes te vinden die nog niet begaanbaar zijn. Evenals een aantal pistes die nog geprepareerd moeten worden. Het skiën is er echter niet minder om, het is er lekker rustig en ze liggen nog lekker in de zon! Doordat de zon dit tijdstip van het jaar niet hoog staat, vallen de pistes na de lunch wel al redelijk vlot in de schaduw, een muts en sjaal zijn dan toch prettig om bij je te hebben! Op deze helling richting  loopt ook nog een project om een vierde rode piste te maken.

De verbinding tussen het Hochzillertal en Hochfügen bestaat echter wel alleen uit rode en / of zwarte pistes wat de nodige ervaring vraagt… Maar aan de overkant kijk je uit op de Pfaffenbühel in Hochfügen, hier kunnen ook beginners en lichtgevorderden meer genieten van het skiën. Hochfügen begint op ongeveer 1500 meter hoogte en is daarom zeer sneeuwzeker te noemen. Helaas zijn er wat ijzige stukken te vinden met hier en daar gras, zand en stenen op de piste, vooral bij de lagere en stijlere regionen. Het skigebied van Hochfügen is niet zo groot als Hochzillertal, maar qua skiën kan je er alles vinden: blauw, rood, zwart en veel ski-routes. Plannen zijn er om het skigebied Hochfügen aan het skigebied van Spieljoch te koppelen, dan heb je een fantastisch aan elkaar gekoppeld skigebied waar je een flinke skitocht kan skiën!

Na de weg terug eindigde de dag in een volle après-ski bij de PostAlm in Kaltenbach. Radio538 dj, Jens Timmermans, zorgde voor een gezellig Hollands feestje aan het einde van de dag. Met de aanwezigheid van een bedrijfsuitje van verschillende Nederlandse reisorganisaties, is het Zillertal weer klaargestoomd voor de vele Nederlanders die hier jaarlijks komen. Het skigebied aan het begin van het Zillertal heeft dus heel veel te bieden, er moet echter nog wel een halve meter sneeuw vallen om over twee weken het seizoen echt goed te beginnen! Als het weerbericht voor deze week zich net als vandaag waarmaakt zal er nog wat nieuwe sneeuw vallen komende dagen, maar of het voldoende zal zijn…

Apres-ski bij de PostAlm in Kaltenbach met radio538 dj Jens Timmermans.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in