Nieuwsalert per mail ontvangen

© Pixabay

Skigebied zet geiten in om pistes te onderhouden

Wintersportredacteur

In de zomermaanden staan de skigebieden niet stil. Er wordt niet alleen onderhoud gepleegd aan skiliften en sneeuwkanonnen, maar ook aan de pistes. Want zodra de sneeuw verdwenen is, schieten plantjes de bodem uit. Heel mooi natuurlijk, maar niet al die plantjes zijn gewenst. Een skigebied in Amerika heeft daar iets op bedacht: zij zetten geiten in om de pistes te onderhouden.

Pistes onderhouden

In de zomermaanden groeit er van alles in de bergen. Planten, bloemen, bosjes en bomen. Dat ziet er prachtig uit, maar als we al dat groen de vrije loop laten gaan, is er binnen mum van tijd geen ruimte meer om pistes op te prepareren. Om die reden wordt alles goed in de gaten gehouden en wordt er regelmatig onderhoud gepleegd.

 

Geiten op de piste

Al dat onderhoud wordt over het algemeen gepleegd met de hand en met machines. Dat is veel werk en op steile bergen is het best een uitdaging. Daarom zet skigebied Squaw Valley (Amerika) nu een kudde van 268 geiten in. Samen met hun herder trekken de dieren de bergen in. Daar kunnen ze een aantal dagen hun buik vol eten aan alles wat er op de pistes groeit en vervolgens trekken ze door naar de volgende plek.

Ook in de Alpen

Overigens onderhouden geiten de pistes niet alleen in Amerika, maar ook in allerlei skigebieden in de Alpen. Een mooie manier om de mens een beetje werk te besparen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in