Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Alex Moling

Skigebied uitgelicht: Alta Badia in Zuid-Tirol

Wintersportredacteur

In het noorden van Italië vind je Zuid-Tirol, volgens sommigen het best bewaarde geheim van Italië. De zon schijnt hier 300 dagen per jaar. Wanneer je op zoek bent naar een zonnige skivakantie, dan ben je hier op de goede plaats. Zuid-Tirol is als wintersportbestemming uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. De tip van vandaag: Alta Badia.

Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is onderdeel van de Dolomieten, die sinds 2009 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. De Dolomieten zijn door hun hoge ligging erg sneeuwzeker. Met de meest moderne skifaciliteiten heb je toegang tot goed geprepareerde pistes die je een verbluffend landschap in leiden. Zelfs op de pistes vind je het bekende ‘Italian Dolce Vita’ (het goede leven).

Skiën

Verspreid over Zuid-Tirol liggen zo’n 30 skigebieden. De meesten horen bij óf de Dolomiti Superski associatie óf bij de Ortler Skiarena. De Dolomiti Superski associatie is ’s werelds grootste ski circuit. Bij de Ortler Skiarena behoren de familievriendelijke skigebieden. Dit gebied ligt in de provincies in het westen van Zuid-Tirol.

De Sella Ronda is een van die tochten die op het lijstje staat van alle gepassioneerde skiërs. Deze skitocht cirkelt rondom het Sella massief.  Tijdens de tocht kom je indrukwekkende uitzichten, perfecte pistes en gezellige restaurants tegen. Naast de Sellaronda zijn er natuurlijk ook nog andere pistes die de moeite waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van wereldbeker afdaling de Saslong in Val Gardena/Gröden of de Gran Risa in Alta Badia.

Goed eten en wijn

Zuid-Tirol is in Italië de regio met de meeste Michelin sterren. Er zijn namelijk 26 sterren verdeeld over 19 restaurants. De keuken uit de Alpen en die uit de Mediterranen komen hier samen. Rauwe, stevige gerechten worden hier op smaak gebracht met Mediterraanse charme. Dat zijn de ingrediënten om onderscheidende smaken creëren. Het maakt niet uit welke gang je proeft – het aangename aperitief, een pittige antipasto, zelfgemaakte pasta’s of een onmisbare Caffè Macchiato als toetje – zuidelijke invloeden zijn duidelijk zichtbaar in het eten en drinken. De spinazie dumplings en de Apfelstrudel zijn afkomstig uit de Zuid-Tiroolse keuken.

Regio: Alta Badia

Alta Badia is onderdeel van het grootste skinetwerk ter wereld dat met een liftpas te bezoeken is, de Dolomiti Superski. Vanuit het Alta Badia skigebied kan je meer dan 500 km aan pistes op de ski’s bereiken, inclusief de Gran Risa waar elk jaar wereldbekerwedstrijden voor de mannelijke skiërs gehouden worden.

Het ideale startpunt voor de Sella Ronda

Alta Badia is het ideale beginpunt voor diegene die de wereldberoemde Sella Ronda willen skiën. De Sella Ronda is een eendaagse skitocht waarmee je 4 verschillende Ladin valleien bezoekt. Onder geen beding mag een enthousiaste skiër die in Alta Badia verblijft de skitocht rondom het Sella massief overslaan. Het is een van de meest indrukwekkende skitochten in Zuid-Tirol, en zelfs in de gehele Italiaanse alpen.

Door de goede aansluiting van de liften en de goed onderhouden pistes is het mogelijk om 40 km in een dag af te leggen, zonder dat de ski’s uit moeten. Op de Sella Ronda hoef je nooit twee keer hetzelfde stuk te skiën.

© Alex Filz

Onze tips en alternatieve tochten

De Lagazuoi Ski Tour

Het panoramische ski-circuit op de Lagazuoi kan een opwindende tijdreis door de geschiedenis van de Dolomieten bieden. Van Armentarola naar de Passo Falzarego, een klim van 2105 m, nemen we de lift naar 2778 m hoogte waar ons een panoramisch uitzicht opwacht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hier gevochten. Ondanks dat de sporen hiervan nog zichtbaar zijn in de vorm van tunnels en resten van loopgraven, zijn de bergen nu rustgevend en sereen mooi. Het voelt alsof je de omliggende bergtoppen kunt aanraken.

Voor degene die willen blijven hangen, bij zonsondergang worden de bergtoppen rood en vormen samen het wonderlijke fenomeen dat Enrosadira genoemd wordt. Voor de mensen die liever gaan skiën, de piste die voor je ligt is gemiddeld moeilijk en daalt af naar Passo Falzagero. Deze piste kan gezien worden als opwarmertje voor de piste die bekend staat als de ‘echte’ Lagazuoi piste. Met een hoogteverschil van 1130 m, voert deze spannende afdaling je over de canyons naar de berghutten Scotoni en Capanna Alpina, totdat je het laagste gedeelte van de vallei bereikt. Vanaf hier word je door een paar Noricum paarden naar de Alta Badia ski carrousel gebracht.

Dolomieten UNESCO Werelderfgoed afdalingen

Skitour La Crusc

Neem een adembenemende omgeving, voeg de gezonde smaken van het Ladinisch koken toe, en je hebt het perfecte recept voor de La Crusc skitour. De skitour is met name geschikt voor gezinnen en kan op ski’s of te voet worden gevolgd. Geniet van het ruige uitzicht op Badia en de toppen van Puez-Odle en Fanes-Sesses-Braies Natural Parks die in de buurt liggen. Dit charmante gebied is voorzien van zeven stoeltjesliften en één skilift. Zorg dat je trek hebt voordat je je aan Ladinisch eten vergrijpt. Onder Ladinisch eten verstaan we eenvoudige, oprechte en zeer smakelijke gerechten, wat ook terug te zien is in de berghutten tijdens de La Crusc Skitour. Elke hut is gespecialiseerd in lekkernijen uit Ladin, strikt volgens familierecepten gekookt.

© Alex Moling

Zorg ervoor dat je alle zintuigen voedt door te drinken met het uitzicht van in de verte een uitgestrekt dal van bossen en weiden. Laat je blik dwalen over de parochiekerk in Badia, de traditionele gemeentes, het huis waar de Saint Freinademetz is geboren, de masi of boerderijen, van Fussè, Coz en Pransarores, voordat u uiteindelijk het kerkje van Santa Croce aan de voet van de berg bereikt met dezelfde naam.

Skiën in de Valle Stella Alpina

Een van Alta Badia’s best bewaarde geheimen is de Valle Stella Alpina skitocht. Een natuurlijke schat die geliefd is bij de lokale bevolking, de zonovergoten vallei aan de voet van Sassonger en Cir in het Puez-Odle natuurpark (UNESCO-werelderfgoed) is populair vanwege haar wijde paden en panoramische uitzichten op de Sella Group toppen en over Val Mezdì. De hellingen, met een totale lengte van 5.5 km, laten een scala aan gevarieerde skitechnieken toe. Diep in de vallei wacht de vierpersoons Forcelles skilift om je naar een panoramisch uitzichtpunt op 2125 m hoogte te brengen. Vanaf hier kan je met een rode piste naar 500 m lager dalen, met verschillende aftakkingen. Aan de andere kant brengt de Col Pradat lift u naar een smalle helling; stijl en technisch veeleisend aan het begin, deze sectie wordt vooral door de meer ervaren skiërs gedaan. Voor de minder ervaren skiërs is er een blauwe afdaling. Nu bereikbaar per skibaan, met name geschikt voor kinderen en skicursussen, is dit het perfecte moment om het geheim van Valle Stella Alpina te ontdekken.

Evenementen

A taste for skiing

De volgende editie van A taste for skiing is een viering van de 10eeditie van het gourmet initiatief op de pistes. Het wordt georganiseerd onder het motto ‘SKI THE ITALIAN WAY’. Dit houdt in dat 10 van de beste Italiaanse Michelin chef-koks meedoen aan het initiatief.

Het concept van A taste for skiing blijft hetzelfde: 10 gourmet chefs zullen allen worden toegewezen aan een van de berghutten langs de pistes van Alta Badia. Hier creëren zij een gourmet recept, dat het hele winterseizoen zal worden geserveerd aan de skiërs. De gerechten vertellen een verhaal, dat verbonden is met de chefs, de lokale producten en de producent zelf. De chefs zullen zich focussen op echte ingrediënten, met producten van topkwaliteit. Elk gerecht wordt gecombineerd met een lokale wijn, die zorgvuldig is uitgezocht door een ervaren sommelier uit Zuid-Tirol. Hij creëert speciale en originele combinaties. Het initiatief zal gehouden worden ter gelegenheid van de ‘Michelin Starred Brunch’ op maandag 17 december.

© Alex Moling

Michelin-sterrenrestaurants

De prestige van Alta Badia neemt verder toe vanwege de onderscheidende Italiaanse gastronomie. Binnen een gebied van slechts 15 km2 zijn maar liefst zes Michelin sterren uitgedeeld.

Op het uniform van Norbert Niederkofler zijn drie rozetten genaaid. Elke rozet staat voor een behaalde Michelin ster. Samen met hem hebben slechts negen restaurants drie Michelin sterren verdiend. De chef uit Zuid-Tirol behaalde zijn eerste ster in 2000, al zijn sterren heeft hij in het St. Hubertus restaurant behaald.

Matteo Metullio heeft zijn tweede Michelin ster in ontvangst mogen nemen. De chef uit Triëst staat in de keuken van restaurant La Siriola, dat onderdeel is van het Ciasa Salares Hotel.

De laatste Michelin ster staat op naam van Nicola Laera, die in de keuken staat van La Stüa de Michil restaurant in het La Perla hotel.

Sommelier op de piste

Skiërs die van wijn houden kunnen dit evenement niet missen. Een ski expert en een sommelier verwelkomen bezoekers om wijn te komen proeven op de pistes van Alta Badia. Enkele van de meest verfijnde wijnen in Zuid-Tirol worden geproefd op zeven verschillende middagen in december, januari, februari en maart. De prijs om mee te doen bedraagt €28,-. Voor meer informatie over dit evenement en om te boeken kun je terecht bij de VVV.

© Alex Moling

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Alta Badia op https://www.altabadia.org/en/winter-holidays/

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in